• home
 • video
 • pas verschenen

  België loot handbalgrootmacht Frankrijk in EK-voorronde

  De Red Wolves mogen zich opmaken voor topaffiches.

  In hun allereerste voorronde voor een Europees kampioenschap heeft de Belgische handbalploeg Frankrijk, Noorwegen en Litouwen geloot. Frankrijk is de regerende olympische en wereldkampioen. De Noorse handballers eindigden op het voorbije EK op de vierde plaats. "We gaan mooi handbal zien", wrijft bondscoach Sylla zich in de handen.

  Voorronde Europees kampioenschap 2018 in Kroatië

  EK-voorronde: groep 7
  NoorwegenBelgië35-26
  BelgiëFrankrijk37-38
  BelgiëLitouwen29-33
  LitouwenBelgië33-28
  BelgiëNoorwegen27-43
  FrankrijkBelgië32-28
  EK-voorronde: stand groep 7
    MM+M-M=PTN
  1.Frankrijk43106
  2.Litouwen43106
  3.Noorwegen42204
  4.België40400

  Olympisch en wereldkampioen Frankrijk

  Vorige week plaatsten de Red Wolves zich voor het eerst voor de laatste voorronde van het Europees kampioenschap. In die fase zal het er hard aan toe gaan, de tegenstanders in groep 7 zijn niet van de minsten.

  Litouwen is geen groot handballand, maar Noorwegen en zeker Frankrijk zijn dat wel. Noorwegen stond al zeven keer op een Europees kampioenschap. Begin dit jaar zetten ze in Polen hun beste resultaat neer met een vierde plaats.

  Op weg naar de halve finales had Noorwegen Frankrijk uitgeschakeld. Een verrassing, want de Fransen zijn de regerende olympische en wereldkampioen.

  Yérime Sylla zal uitkijken naar de confrontatie met onze zuiderburen. De bondscoach van de Belgische selectie komt uit Frankrijk. Ook voor Jef Lettens worden het speciale wedstrijden. De goalie speelt in Frankrijk, net als Thomas Cauwenberghs en Thomas Bolaers.

  Bondscoach: "Gaan mooi handbal zien"

  "Dit is een heel mooie loting. We gaan heel mooi handbal zien in België", reageert bondscoach Yérime Sylla. "Ik hoopte op Frankrijk of Duitsland, omdat het momenteel de grootste ploegen zijn."

  "Noorwegen is een wispelturige ploeg. Ze bewezen tijdens het voorbije EK dat ze zich tegen toplanden kunnen overtreffen, maar ze hebben zich even later niet kunnen plaatsen voor de Olympische Spelen.

  "Het is een topland maar als ze tegen ons een mindere dag hebben zijn we niet kansloos."

  "Tot slot is er nog Litouwen. Met deze ploeg moeten we twee keer vol voor de winst gaan."

  Reactie spelers: "Een droomgroep"

  • Doelman Jef Lettens: "Wat een fantastische loting. Het is geweldig om tegen het land te spelen waar ik momenteel aan de het werk ben. Ik ga het opnemen tegen stuk voor stuk idolen van mij, zoals de Franse doelman Thierry Omeyer en Nikola Karabatic, verkozen tot beste wereldhandballer van het jaar. Met Noorwegen treffen we ook een topland. Litouwen heeft meer ervaring dan ons op dit niveau, maar het moet de ambitie zijn om hen te kunnen kloppen en om thuis voor een enthousiast publiek een goede prestatie neer te zetten tegen Frankrijk en Noorwegen."
    
  • Opbouwer Serge Spooren: "Dit is een droomgroep. Litouwen ken ik niet zo goed, maar het is geen land van het kaliber van pakweg Servië. Met Frankrijk en Noorwegen loten we twee absolute kleppers. Noorwegen zorgt nog voor een extra pigment, mijn vriendin is een Noorse."