• home
 • video
 • pas verschenen

  Ventoso in vlammende brief: "Schijfremmen zijn gigantische messen in een peloton"

  Ventoso in betere tijden in de Ronde van Vlaanderen.

  Francisco Ventoso hield een vreselijke snijwonde over aan Parijs-Roubaix. Een schijfrem sneed zich diep in het been van de Movistar-renner. Op Facebook houdt de 33-jarige Spanjaard een vurig pleidooi tegen schijfremmen. "Wij renners wachten altijd om te reageren tot er vreselijke dingen gebeuren."

  Op de kasseistrook Quérénaing à Maing, op zo'n 130 kilometer voor het einde, was Ventoso betrokken bij een massale valpartij. De Spanjaard kwam zelf niet ten val, maar hij raakte met zijn been wel de fiets van de renner voor hem.

  "Ik reed gewoon door, maar kort daarna keek ik even naar mijn been. Veel pijn deed het niet en veel bloed was er niet te zien, maar ik kon duidelijk het vlies zien dat mijn scheenbeen bedekt", vertelt Ventoso het verhaal van zijn Parijs-Roubaix.

  "Ik ben van mijn fiets gestapt en in de kant gaan liggen. Handen op mijn gezicht. Ik begon me slecht te voelen. Ik kon alleen wachten op de volgauto en de ziekenwagen. Heel wat ging door mijn hoofd."

  "Gewoon pech gehad? 15 kilometer verder kwam Nikolas Maes van Etixx-Quick Step in dezelfde ambulance zitten. Hij had ook een diepe wonde in zijn knie. Ook veroorzaakt door een schijfrem."

  "Schijfremmen hadden nooit hun intrede mogen doen"

  Voor Ventoso is het duidelijk. Schijfremmen hadden nooit mogen toegelaten worden in het profpeloton. "Ik ben 13 jaar prof en doorliep daarvoor 13 jaar de jeugdreeksen in het wielrennen."

  "Zoals in elke sport maakt het wielrennen evoluties mee op technologisch vlak. Helaas gebeurt dat niet op een manier zoals we allemaal willen. Ik ben voorstander dat veldrijders en sportievelingen gebruik kunnen maken van de voordelen van schijfremmen."

  "Maar dat is iets anders dan professioneel wielrennen op de weg. Was er echt iemand die dacht dat een voorval als zondag niet zou voorvallen? Niemand die zich realiseerde dat schijfremmen kunnen snijden? Dat ze gigantische messen kunnen worden?"

  "In Parijs-Roubaix startten twee teams met schijfremmen. Dat betekent 32 schijfremmen. Wat zal er gebeuren als 198 renners met schijfremmen rondrijden? "

  "Schijfremmen hadden nooit hun intrede mogen doen in het peloton. Dit gebeurt omdat de internationale rennersassociatie, de federaties, de teams en vooral de renners zelf, niets doen. We denken altijd dat dingen geen probleem zijn zolang ze ons niet zelf overkomen. We wachten tot er vreselijke dingen gebeuren."

  Lees de hele open brief van Ventoso (in het Spaans en Engels)

  Opgelet de brief bevat ook expliciete foto's van de wonde van Ventoso. Niet voor gevoelige kijkers.