• home
 • video
 • pas verschenen

  Gaat meldoniumzondaar Maria Sjarapova vrijuit?

  Tennisster Maria Sjarapova is de bekendste atlete die tegen de lamp liep.

  Niet alle sporters die betrapt zijn op het gebruik van meldonium zullen een schorsing krijgen. Sommige atleten genieten, onder bepaalde voorwaarden, het voordeel van de twijfel. Dat blijkt uit een richtlijn van het wereldantidopingagentschap WADA.

  Meldonium (foto) is een middel tegen hartproblemen dat sinds dit jaar op de lijst met verboden middelen staat. Meer dan 100 atleten testten al positief op het product. Onder anderen de Russische tennisster Maria Sjarapova en topzwemster Joelia Jefimova liepen tegen de lamp.

  In een richtlijn stelt het WADA nu dat sporters die voor 1 maart positief testten en waarbij de overschreden waarde niet meer dan 1 microgram bedraagt, vrijuit kunnen gaan.

  Dat komt omdat er (vooralsnog) onvoldoende wetenschappelijke zekerheid bestaat omtrent de vraag hoelang het duurt alvorens meldonium door het lichaam volledig wordt afgebroken. Daardoor is er een mogelijkheid dat sporters die geen meldonium hebben gebruikt sinds 1 januari toch positief hebben getest. In zulke gevallen kan een atleet dus vrijuit gaan.