• home
 • video
 • pas verschenen

  Gilbert en Vliegen doen hun versie: "De schrik van ons leven"

  Vliegen en Gilbert tijdens de Eneco Tour vorig jaar.

  Na het trainingsincident met een auto legden Philippe Gilbert en Loïc Vliegen vandaag hun verklaring af bij de politie van Spa. "De bestuurder pleegde vluchtmisdrijf", vertelde Vliegen. "Toen hij versnelde en ons meenam naar de linkerstrook, konden we maar net een frontale botsing vermijden met een tegenligger."

  BMC-renners Philippe Gilbert en Loïc Vliegen kregen het vrijdag aan de stok met twee mannen in een auto. Gilbert liep drie breukjes op in zijn linkermiddelvinger en moet daardoor verstek laten gaan voor de Brabantse Pijl.

  Vandaag gaf Gilbert voor het eerst zijn versie van de feiten. "We waren met z'n drieën aan het rijden op de baan tussen Spa en Theux", verklaarde Gilbert. "De derde man was een wielertoerist die was komen aansluiten bij ons, zoals dat wel vaker gebeurt op training."

  "Die wielertoerist reed bij ons in het wiel, we reden dus niet met z'n drieën naast elkaar, maar met z'n tweeën. Een auto haalde ons in en scheerde langs ons, gevaarlijk dichtbij. We hebben ons ongenoegen geuit, zowel mondeling als met handgebaren."

  "De bestuurder vertraagde om ons op te wachten", vertelt Vliegen verder. "Het raampje aan de linkerzijde was open en ik richtte me tot de bestuurder om hem mijn ongenoegen duidelijk te maken."

  "Maar de man gaf een ruk aan het stuur en week uit naar links. Hij heeft me geraakt en ik moest me vastklampen aan de auto om niet te vallen. De bestuurder pakte vervolgens mijn rechterarm vast bij mijn mouw en versnelde, waarbij hij me op de linkerstrook meenam."

  "Een frontale botsing met een tegenligger kon maar net vermeden worden, omdat die hard in de remmen ging. Ik beleefde de schrik van mijn leven. Uiteindelijk kon ik me loswrikken en ging de auto ervandoor: vluchtmisdrijf."

  Gilbert: "Ik kreeg al vaker met agressie te maken"

  "Toevallig zagen we de auto terug in het centrum van Theux", neemt Gilbert het woord over van Vliegen. "We gingen verhaal halen bij de bestuurder, die ons allerlei namen naar het hoofd slingerde en vooral het incident minimaliseerde."

  "Er ontstond een handgemeen. Met grote gevolgen voor mij, want ik brak mijn vinger op drie plaatsen. We hebben verschillende getuigen."

  De autobestuurder verklaarde zaterdag dat de BMC-renners een pepperspray gebruikten, illegaal in België. "Ik woon al acht jaar niet meer in België", vertelt Gilbert. "In Frankrijk wordt dat product vrij verkocht."

  "Ik heb de spray bij me omdat ik al eerder met agressie te maken kreeg op training. Een fietser is absoluut weerloos tegenover anderen. Helaas heb ik al vaker gewelddadige scènes moeten zien."