• home
 • video
 • pas verschenen

  "Als Club zondag wint, is het alleen nog aftellen naar het titelfeest"

  Genoten heeft Peter Vandenbempt niet van het voetbal in Play-off I. In zijn analyse vreest hij voor AA Gent en blikt hij vooruit op de topper tussen Anderlecht en Club. "Als Club Brugge wint, zal het de titel niet meer uit handen geven."

  De analyse van Vandenbempt in een notendop:

  • Het niveau van AA Gent is zorgwekkend. Zelfs Hein Vanhaezebrouck zit stilaan met twijfels.
  • Club Brugge speelt met een soort "oergrinta".
  • Anderlecht mist Acheampong, Deschacht en Dendoncker.
  • Anderlecht moet zondag winnen om de flow van Club te breken. Als Club wint, is het aftellen naar de titel.

  "Niet alleen de puntenkloof, ook het niveau van Gent is zorgwekkend"

  AA Gent verloor nu al drie keer op rij tegen Club Brugge en het heeft in die wedstrijden ook almaar minder in de pap te brokken. Terwijl het in de bekerwedstrijd, die Gent wel verloor, nog had kunnen winnen, waren ze nu nergens. Gent werd versmacht door een fel en energiek Club Brugge.

  Zeven punten is een grote achterstand, zeker op een ploeg die zo in de flow zit als Club Brugge. Maar veel zorgwekkender is het niveau van AA Gent, collectief en individueel. Het kreeg, op die gemiste penalty van Kums na, geen bal tussen de palen.

  Het voetballen van achteruit is een probleem, maar de hoofdoorzaak is het niveau van de individuele spelers. Tel daar dan nog eens de afwezigheid bij van een belangrijke pion als Dejaegere en Depoitre, die al maanden een schim van zichzelf is. Simon is, denk ik, nog maar 2 miljoen waard in plaats van 20 miljoen. En zelfs de Gouden Schoen is niet op niveau.

  Het zou kunnen dat het op dit moment gewoon op is bij Gent na twee seizoenen op de toppen van de tenen. Fysiek, maar misschien ook mentaal. De tank lijkt leeg. Ik heb de indruk dat zelfs de immer zelfzekere Hein Vanhaezebrouck een beetje twijfels heeft. En dat is niet onlogisch. Ze hebben nu al vier matchen na elkaar niet meer gewonnen. Ze winnen zelfs maar twee van de laatste acht competitiewedstrijden. Dat zijn geen cijfers voor een titelkandidaat.

  Nu vrijdag is het tegen KV Oostende. Daar is voorlopig enkel Marc Coucke op Twitter nog scherp, dus dat moet wel lukken.

  "Geen enkele ploeg brengt goed voetbal"

  Goed voetballen doet Club Brugge niet, maar de organisatie is voortreffelijk. Je kan er geen kans tegen creëren. Dat volstaat nu al twee wedstrijden om zuinig te winnen. Zeker tegen KVO en AA Gent, twee ploegen die op dit moment een beetje de weg kwijt zijn. Club speelt met een soort "oergrinta". Het wordt vooruitgestuwd door dat dominante publiek in een soort collectieve trance.

  Terwijl Club op volle sterkte is, moet Besnik Hasi wel puzzelen. Zijn ziekenboeg is vol. Hij moet het stellen zonder Acheampong, zijn beste en meest efficiënte speler van de voorbije maanden. Ook sterkhouder Deschacht en het voetballend vermogen van Dendoncker ontbreken. Ook wat creatieve spelers betreft, is het bijzonder mager.

  Ik denk dat winnen in Play-off I dan redelijk belangrijk is op dit moment. Wat de waarnemers bij Club dan evenwicht, balans en defensieve efficiëntie noemen, dat noemen ze bij het gehandicapte Anderlecht dan een gebrek aan lef. Dat vind ik vreemd. Djuricic op de bank zetten, was gelet op zijn prestaties de voorbije weken gewoon logisch.

  In Waregem heeft Anderlecht wel vanaf minuut één de match in handen genomen. Het voetbal, de beweging voor de bal, de infiltraties en het aantal mensen in de 16 waren merkelijk beter dan vorige week tegen Genk. Maar voor alle duidelijkheid: goed voetbal is nog wel wat anders.

  Er is niemand die op dit moment goed voetbal speelt. Het beste bewijs daarvan zagen we vrijdag. Racing Genk wint met 4-0 van KVO, maar Peter Maes zei achteraf, zeer eerlijk en zeer juist, dat het voetballend van zijn ploeg de slechtste match was na Nieuwjaar.

  "Als Club wint, dan gaat het dit niet meer uit handen geven"

  Het is uiteraard van moeten voor Anderlecht tegen Club. Als je vier, eigenlijk vijf, punten moet goedmaken, dan moet je thuis winnen. Niet alleen om drie punten in te lopen, maar ook om de flow van Club Brugge - die grinta, dat grote zelfvertrouwen - te breken. En misschien ook wel om iedereen, in de eerste plaats zichzelf en de eigen supporters, te overtuigen dat ze echt nog een titelkandidaat zijn.

  Het omgekeerde geldt ook. Als Club wint, dan gaat het dit niet meer uit handen geven. Dan gaan ze nog meer groeien, gaat het geloof nog groter worden en is het enkel aftellen naar de dag van de viering. Ik weet wel dat in Play-off I al de meest ongelooflijke dingen gebeurd zijn. Twee jaar geleden had ik Anderlecht ook twee of drie keer afgeschreven voor het de titel pakte. Maar goed, ik heb mijn les nog niet geleerd.

  Ik zou de lat laag leggen voor de kwaliteit van het spel in de topper. Het zal spannend zijn: intens, veel strijd, veel duels, discussies en opstootjes. Maar ik vrees weinig goed voetbal. Voor wie gaat kijken nog een tip: "Vergeet je helm niet op te zetten"."

  Peter Vandenbempt