• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Nog maar eens beschamend van Anderlecht"

  Peter Vandenbempt fileert de voorlaatste speeldag.

  De voorlaatste speeldag van de reguliere competitie heeft vooral in Moeskroen-Anderlecht een verrassend resultaat opgeleverd. Anderlecht ging nog maar eens met de billen bloot, Moeskroen is zo goed als zeker gered. Peter Vandenbempt analyseert de wanprestatie van Anderlecht en de degradatiestrijd.

  De analyse in een notendop:

  • Komt er ooit een trainer die dat hautain gedrag in de kleine wedstrijden bij Anderlecht weg kan halen?
  • Anderlecht heeft met deze achterstand op Club Brugge een gigantisch probleem.
  • Het ziet er beroerd uit voor Westerlo.
  • De uitdaging voor Moeskroen: maak er weer een aantrekkelijke club van.

  "Krijgt een trainer dat hautain gedrag weg bij Anderlecht?"

  In de tv-samenvatting van Moeskroen-Anderlecht zag ik bijna uitsluitend kansen voor Moeskroen. Dat is onbegrijpelijk, maar geen echte verrassing. Ik had de voorbije dagen de indruk dat iedereen er vanuit ging dat het voor Anderlecht moeilijk zou worden tegen Moeskroen.

  Dat soort ploegen weet ondertussen wel dat er wat te rapen valt tegen Anderlecht. Het gaat over de manier waarop ze uit de kleedkamer komen en aan de wedstrijd beginnen. Oké, er vielen tijdens de opwarming twee spelers uit, maar dat mag net als het slechte veld geen excuus zijn.

  Het is nog maar eens beschamend wat Anderlecht gepresteerd heeft. Club Brugge heeft al 6 keer meer gewonnen dan RSCA. Ik vraag me af of er ooit, in de nabije of verre toekomst, een trainer gaat opduiken in Anderlecht die dit soort wisselvalligheid en dat soort hautain gedrag in de kleine wedstrijden eruit gaat halen.

  Broos kon het niet, net als Vercauteren, Jacobs en Van den Brom. En nu is ook Hasi de wanhoop nabij. Het is een onverklaarbaar fenomeen, dat eigenlijk toch kwalijk is voor een ploeg met de reputatie van Anderlecht.

  "Een diepgeworteld probleem binnen de clubcultuur en kleedkamer van Anderlecht"

  Het is de verantwoordelijkheid van Besnik Hasi, want een trainer moet zijn troepen proberen te motiveren. Anderzijds: hebben spelers een trainer nodig om zich te motiveren?

  Dat kan een topploeg in een druk programma wel eens overkomen. Dat kun je één keer in een seizoen wel eens hebben. Maar niet 4, 5 of 6 van dit soort non-prestaties na mekaar. Als je dan alleen naar de trainer kijkt... De trainers die ik net heb genoemd, waren ook niet in staat om dat te keren.

  Dan is het een diepgeworteld probleem binnen de clubcultuur en kleedkamer van Anderlecht. Het geluk voor Anderlecht is dat er nu een Europese opdracht volgt en dan de play-offs. Maar het blijft onbegrijpelijk en onaanvaardbaar.

  De kloof met Club Brugge bedraagt nu 9 punten. Vandaar is het des te onbegrijpelijker dat het Anderlecht opnieuw overkomt, want ze hebben een hele week geroepen dat de achterstand niet mocht oplopen.

  Ze zullen zeggen: 2 jaar geleden stond Anderlecht 10 punten achter op Standard en 6 op Club, maar werd het toch kampioen. Maar zo'n redenering vind ik een zwaktebod. Mij lijkt het dat Club Brugge de kaarten stevig in handen heeft. Het is stabieler dan Anderlecht, dat met deze achterstand op dit moment een gigantisch probleem heeft.

  De degradatiestrijd: Westerlo, OH Leuven of Sint-Truiden

  "Het ziet er beroerd uit voor Westerlo"

  Voor Westerlo is het duidelijk: zij moeten volgende week thuis winnen van Waasland-Beveren en hopen dat Sint-Truiden of OHL verliest. Als ze dat niet doen, dan beslist het doelsaldo.

  Bij Westerlo bedraagt dat doelsaldo -25, bij STVV -19 en bij OHL -10. Het ziet er dus beroerd uit voor Westerlo. Ze moeten echt rekenen op een nederlaag van OHL of STVV, al wordt het voor die twee clubs ook nog flink nagelbijten. Het voordeel: Westerlo hoeft niet meer te rekenen, maar moet gewoon winnen, wellicht met zeer veel doelpunten.

  Twee weken geleden gaf ik geen cent meer voor de kansen van OH Leuven, dat intussen al wat Houdini-werk verricht heeft. Maar het heeft 4 op 6 gepakt tegen Oostende en AA Gent.

  OHL is geliefd, want ze voetballen offensief en goed. Ook op Gent heeft het geen beton gegoten, maar heeft het vooruit gevoetbald. Ik zie hen tegen Club iets doen, maar zeker is dat niet.

  Het zou zomaar kunnen dat ze na een seizoen waarin ze heel veel mensen bekoord hebben met spectaculair voetbal, ze toch uit de boot vallen. Dat zou zonde zijn voor ons voetbal.

  "Het is een misvatting dat we niet moeten weten van Moeskroen"

  Mathematisch is het nog niet helemaal zeker, maar Moeskroen is gered. Het is overigens een misvatting dat de voetballiefhebber niet moet weten van Moeskroen. Dat is verkeerd.

  Toen Moeskroen nog een echte club was, die verankerd was in de regio en uitstekende voetballers had, dan legden we met plezier de afstand af naar Le Canonnier. Het was er aangenaam toeven.

  Maar Moeskroen is voor buitenstaanders op dit moment een schimmige club, waarvan we niet weten in wiens handen de club nu is. Het is een soort handelshuis voor verschillende makelaars. Dat maakt Moeskroen onaantrekkelijker.

  Moeskroen is nu gered. Het is nu de uitdaging om er weer een aantrekkelijke club van te maken. Dan zal coach Glen De Boeck zien dat we weer met plezier naar de andere kant van het land rijden.

  Peter Vandenbempt