• home
 • video
 • pas verschenen

  WB-preses over gokbericht: "Ben 100% overtuigd dat er niks van aan is, maar er komt geen klacht"

  Dirk Huyck.

  Dirk Huyck, de voorzitter van Waasland-Beveren, verwerpt in het Radio 1-programma De ochtend de gokverdachtmakingen rond Oostende-Waasland-Beveren (3-3) op de Duitse tv van gisterenavond. "Hier is niets van aan", vertelt hij. "Wij willen de naam van onze club zuiveren. Ook voor de spelers is dit pijnlijk: het ergste in het leven is van iets beschuldigd worden waar niets van aan is." Oostende kwam vanochtend met een korte verklaring op de website: "Wij nemen akte van een reportage, maar zijn van niets op de hoogte."

  De Duitse tv-reportage over matchfixing van ARD en WDR sloeg Huyck met verstomming. "Ik was totaal niet op de hoogte", vertelt Huyck.

  "De eerste telefoon is gisteravond gekomen: om 21.15u van een krant. Ik was bijzonder verwonderd, want wij hebben die wedstrijd live bijgewoond en hebben geen enkele verdachte situatie opgemerkt. We zijn ook totaal niet op de hoogte van een FIFA-onderzoek."

  "Wij zijn uiteraard verbouwereerd over de insinuaties van deze tv-uitzending. Ik ben er 100 procent van overtuigd dat er niets van aan is."

  "Als je wiskundig gaat kijken, lijkt het logisch dat er in deze wedstrijd drie doelpunten zouden vallen. Kijk naar de uitslagen van de beide ploegen en de doelpunten die ze maken en incasseren, dan is het wiskundig een normaal iets. Ik ben er echter van overtuigd dat er niks aan de hand is."

  "We wachten natuurlijk elk onderzoek af, maar ze komen in de uitzending met heel weinig elementen naar boven. Laat ons daar eerlijk in zijn. Uiteraard willen we dat de FIFA dit onderzoekt, zodanig dat we de naam van onze club weer kunnen zuiveren. Want dit is toch een blaam op de naam van de club, van beide clubs."

  "Spelers moeten de koppen snel weer vrij krijgen"

  Huyck heeft ondertussen het Oostende-bestuur gehoord: "Ik vind dat we allebei aan dezelfde kant van de tafel zitten. Ik ben ervan overtuigd dat die mensen net zo recht in hun schoenen staan als wij."

  De voorzitter van Waasland-Beveren neemt het op voor zijn kleedkamer: "Ik ga de spelers straks opzoeken. Voor hen is dit ook een heel pijnlijke insinuatie. Want iedereen weet: van iets beschuldigd worden waar niets van aan is, is het ergste wat er is in het leven."

  "Ik hoop dat we de koppen snel weer vrij krijgen, want wij hebben zaterdag nog een vrij belangrijke wedstrijd. We willen de match tegen KV Mechelen in alle sportieve rust en niet in deze omstandigheden aanvatten."

  Statement van Waasland-Beveren naar aanleiding van documentaire ARD/WDR

  Vanochtend postte de club al een uitgebreide verklaring op haar website. Enkele passages:

  • Wij hebben geen weet van eventuele lopende onderzoeken. Uiteraard zal de club haar volledige medewerking verlenen aan een officieel onderzoek.
  • Wij betreuren dat wij vermeld worden in deze kwestie. De aangehaalde praktijken veroordelen wij als club ten stelligste. De club overweegt dan ook een klacht in te dienen tegen onbekenden, aangezien de integriteit en de goede naam van onze club besmeurd wordt.

  Lees hier het statement van de club op de website.

  Huyck in Journaal: "Er komt geen klacht"

  Op de middag had Huyck een gesprek met een ploeg van Het Journaal. Daarin wilde hij nog kwijt dat de club besliste om geen klacht tegen onbekenden - wat even overwogen werd - in te dienen. De club zal zich vanaf nu ook onthouden van elke commentaar.

  Korte verklaring van Oostende: "Nemen akte"

  KV Oostende reageerde gisteravond al bij monde van sportief directeur Luc Devroe, die net als Huyck uit de lucht viel. Vanochtend volgde er een verklaring op de clubwebsite.

  “Het bestuur van KV Oostende heeft akte genomen van een reportage over ‘gokgedrag en matchfixing’ op de Duitse zender ARD."

  "Daarin werd gemeld dat de wedstrijd KV Oostende-Waasland Beveren (3-3) als verdacht wordt bestempeld, omdat er opvallend veel zou zijn ingezet vanuit een bepaalde Duitse regio."

  "KV Oostende is hiervan niet op de hoogte. Noch van het feit dat er veel op deze wedstrijd is ingezet, noch van het verdachte karakter van de wedstrijd."

  "De club kreeg hierover ook geen melding van de UEFA of de FIFA. Bovendien heeft KV Oostende een streng intern reglement, waarbij dergelijke zaken binnen de club op geen enkele wijze kunnen worden getolereerd."

  "Uiteraard zal de zaak - indien dit door een bevoegde instantie wordt gevraagd - verder worden opgevolgd. Intussen zullen noch de club, noch de spelers hierover verdere verklaringen afleggen.”