• home
 • video
 • pas verschenen

  Everts: "Het WK is een survivaltocht: wie raakt niet geblesseerd?"

  Het motorcrossseizoen staat voor de deur. Straks weerklinken de ronkende motoren voor het eerst in Qatar. Wij blikken vooruit met Belgische kenners Joël Smets, Stefan Everts en Eric Geboers.

  De kenners over...

  • ...De Belgen: "We hebben de beste Kevin Strijbos nog niet gezien."
  • ...Antonio Cairoli: "Ook al is hij nu geblesseerd, hij gaat voor niets minder dan de wereldtitel."
  • ...Andere kanshebbers: "Febvre heeft me vorig jaar verrast, maar hij is dit jaar weer kandidaat."
  • ...Het kampioenschap: "Het is een survivaltocht geworden met één opdracht: niet geblesseerd raken."

  De Belgen

  Smets: "Er zijn natuurlijk veel blessures bij onze landgenoten. Ken De Dycker heeft een dijbeenbreuk en daar herstel je niet op vier weken van. Ik vrees dat hij na Qatar en Thailand nog wedstrijden zal missen."

  "Ook Desalle werd geopereerd aan de ellepijp. Misschien rijdt hij wel in Thailand, want elk punt telt natuurlijk, maar het wordt sowieso moeilijk. Hij is dit jaar wel van team veranderd en die nieuwe lucht geeft hem misschien extra motivatie. Ik verwacht van hem hoe dan ook wel wat tegenstand."

  Everts: "We hebben het beste van Kevin Strijbos nog niet gezien. Mijn missie is om dat uit hem halen. We zijn op een heel nieuw spoor aan het werken. Hij toont heel veel inzet en zijn vertrouwen is ook stilaan aan het groeien. Vroeger twijfelde hij veel te veel aan zichzelf en dat moet eruit."

  "In een kampioenschap dat in maart begint en eindigt in september moet je heel regelmatig kunnen presteren. Dat was altijd het grote probleem van Strijbos, maar ik ben heel aangenaam verrast in zijn ommekeer. Hij is nu zelfzeker."

  Smets: "Strijbos is de laatste jaren weer aan de weg naar de top aan het timmeren. Vorig jaar liep hij maar net die GP-overwinning mis, maar ik verwacht veel van hem."

  Antonio Cairoli

  Joël Smets: "Vorig jaar heeft hij het met zijn blessure nog ongelooflijk lang en goed volgehouden dus het is zeker niet iemand die snel opgeeft. Nu sukkelt hij met gekneusde ribben, maar ik heb niet het gevoel dat hij heel zwaar in de put zit."

  "Hij heeft het gevoel dat het wel in orde komt. De blessure neemt de druk op de eerste wedstrijd ook een beetje weg. De kans is heel klein dat hij daar meedoet voor winst en zo kan hij een beetje in de schaduw blijven en opbouwen naar de rest van het seizoen."

  "Hij is zeer gemotiveerd om zijn titel terug te pakken. Met minder is hij niet tevreden. Als je acht keer de titel gewonnen hebt dan is tweede worden eigenlijk verliezen."

  Andere kanshebbers

  Smets: "Febvre heeft me vorig jaar verrast. De omstandigheden hebben wel in zijn voordeel gespeeld, maar hij heeft zijn kans ook gegrepen. Ik wist dat hij potentieel had, maar zo snel had ik hem niet verwacht. Hij lijkt de lijn gewoon door te trekken dus ik denk dat hij een sterke kandidaat is om zijn titel te verlengen."

  Everts: "Ben Townley moet bewijzen dat een comeback kan lukken. Hij heeft me vorig jaar in april al gevraagd om hem te begeleiden. Ik heb toen gezegd: "oké, maar ik geloof er niet in". Hij werkt heel goed, maar hij moet zichzelf tijd geven. We zullen zien waar zijn avontuur strandt."

  Het kampioenschap

  Smets: "Normaal gezien zullen er vijf of zes rijders meestrijden voor de GP-overwinningen, dus het wordt spannend."

  Everts: "Bij Suzuki spreken we niet over de titel, maar dat kan tijdens het seizoen misschien veranderen. De focus ligt eerst op een goeie start en dan kunnen we stilletjes opbouwen. Ik hoop er natuurlijk wel op, maar ik heb mezelf drie jaar gegeven om die titel te pakken."

  "Er zijn 18 wedstrijden. Het is tegenwoordig meer een survivaltocht geworden waarin het vooral belangrijk is om niet geblesseerd te raken."

  Smets: "Ik hoop ook op minder blessures, niet alleen in mijn team, maar bij iedereen. We sporten niet om geblesseerd te raken. Dat gebeurt natuurlijk niet alleen in onze sport, maar vorig jaar was het wel echt opvallend. Het neemt de spanning een beetje weg in kampioenschap. Als er iemand van de collega's geblesseerd raakt, doet dat iedereen pijn."

  Eric Geboers: "Wie kan er weerstaan aan de druk van Febvre?"

  Eric Geboers begeleidde tot vorig jaar de rijders van het Suzuki-team. Toen die taak werd overgenomen door Stefan Everts, stapte Geboers eruit.

  "Ik voelde me niet meer geroepen om die verantwoordelijkheid te dragen. Zo een taak moet je op langere termijn doen, en dat zag ik niet zitten. Sindsdien kijk ik uit naar een nieuwe opdracht. Ik ben iemand met veel mogelijkheden, maar halsoverkop aan een nieuw avontuur beginnen, is niet meer aan mij besteed."

  Over wat 2016 zal brengen, is Geboers kort: "Wat Febvre vorig jaar liet zien, dat is duidelijk. Hij wordt de man van de toekomst."

  "Cairoli geraakte vorig jaar geblesseerd omdat hij onder druk kwam te staan van Febvre. En de Fransman gaat die druk weer leggen. Als Cairoli daar niet aan kan weerstaan, dan liggen problemen of valpartijen heel kortbij."

  "Cairoli was trouwens niet de enige die onder druk kwam te staan. Iedereen lag op een gegeven moment in de lappenmand. Febvre is gewoon de man die we moeten in het oog houden in 2016."