• home
 • video
 • pas verschenen

  "Al die hanen op 1 stok bij Etixx-QS: probeer er maar eens uit te geraken"

  Eindelijk is het zover: met de Omloop Het Nieuwsblad wordt vandaag het Vlaamse wielerseizoen op gang geschoten. Etixx-Quick Step reed vorig jaar de concurrentie aan flarden in de Omloop, maar werd in de finale afgetroefd door Ian Stannard. Hoe moet de Belgische formatie het dit seizoen aanpakken? En wat met extra wapen Tony Martin?

  Wat zeggen onze commentatoren?

  • "Vergeet Stijn Vandenbergh zeker niet"
  • "Tony Martin rijdt de klassiekers niet om 16e te worden, maar om te winnen"
  • "Etixx-Quick Step moet de koers niet controleren van bij de start, maar moet later komen"
  • "Lefevere zei: "Schrijf Gaviria maar op voor Milaan-Sanremo"

  "Vandenbergh wil bewijzen dat hij het kan"

  Michel Wuyts: "Etixx-Quick Step zit nu al aan 13 overwinningen, dat worden er straks 50 of misschien wel 60. Ze hanteren sinds de tijd van Mapei-Quick Step dat systeem van meerdere kopstukken, vroeger met Johan Museeuw en nu nog altijd met Tom Boonen voorop."

  Christophe Vandegoor: "Etixx-Quick Step heeft samen met BMC het sterkste blok in het voorjaar. Van Avermaet en Gilbert zijn zeer goed omringd, maar bij Etixx-Quick Step heb je net iets meer kopmannen. Boonen wil zo graag, Stybar moet zo graag en Terpstra kan ook iets harder op tafel slaan."

  Michel Wuyts: "Maar aangezien Boonen aan een van z'n laatste seizoenen bezig is, is de versterking in de breedte absoluut nodig. Dan heb ik het over Stybar en Terpstra, die al voldoende bewezen heeft. En in de finale kun je altijd rekenen op Stijn Vandenbergh."

  Christophe Vandegoor: "We mogen Vandenbergh zeker niet vergeten. Ik heb hem in december op stage alleen zien bijtrainen, nadat de anderen al waren teruggekeerd naar het hotel. Hij heeft al veel gekoerst met het oog op een klassieke zege, want hij wil bewijzen dat hij het kan. Denk maar aan de Omloop van vorig jaar."

  "Ze moeten niet controleren van bij de start, maar later aanvallen"

  Michel Wuyts: "Met Tony Martin hebben ze bovendien nog een extra wapen. Opgelet, ik denk dat zijn aanpassingstijd heus niet zo lang zal duren."

  Christophe Vandegoor: "Martin heeft in de Tour gezien dat hij meer kan dan tijdrijden. Als hij tot die voorjaarskern wil behoren, dan is dat niet om 16e te worden, maar omdat hij een klassieker wil winnen. Je krijgt dus nog een kopman. Daar gaan we met een vergrootglas naar kijken."

  Michel Wuyts: "Stel je nu eens voor dat Martin doet zoals Devolder in het verleden: wegrijden op 40 kilometer van de aankomst. Dan wordt het bij de andere ploegen alle hens aan dek. En dan zit Etixx-Quick Step in een zetel. Zodra het achtervolgingswerk is opgeknapt, zitten ze weer klaar om aan te vallen."

  Christophe Vandegoor: "Etixx-Quick Step zal goeie afspraken moeten maken en proberen mekaar niet voor de wielen te rijden. Maar met zoveel hanen op één stok is dat moeilijk. Probeer daar maar eens als grote mensen uit te geraken. Dat lijkt mij niet eenvoudig, maar wel heel boeiend."

  Michel Wuyts: "Dit moet ook het koerspatroon worden van Etixx-Quick Step: niet parmantig op kop rijden en de koers controleren van bij de start. Maar kom een beetje later, trek dan ten aanval en maak het voor de kijkers zeer prettig om de klassiekers te blijven volgen."

  "Lefevere zei me: "Schrijf Gaviria maar op voor Sanremo""

  Michel Wuyts: "Etixx-Quick Step heeft zich dan ook nog eens versterkt in de breedte met sprintkanon Marcel Kittel, die er overduidelijk weer staat, en Fernando Gaviria."

  "Ik had onlangs een gesprek met Patrick Lefevere. Hij vertelde me: "Schrijf Gaviria maar op voor Milaan-Sanremo." Of hij die heuvels dan kan overleven, vroeg ik aan Lefevere. "Spelenderwijs", zei hij me."

  "En die spaakbeenbreuk in de Ronde van San Luis was uiteindelijk geen spaakbeenbreuk. Hij zal er sneller staan dan men verwacht. En wie ben ik om Lefevere tegen te spreken?"