• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Dankzij Infantino krijgen we een WK met 40 landen"

  Peter Vandenbempt geeft zijn ongezouten mening over Gianni Infantino.

  "Er zijn wel wat opmerkingen te maken over Gianni Infantino", vertelt Sporza-commentator Peter Vandenbempt over de nieuwe FIFA-voorzitter. "Van wat voor handen was, is Infantino wel de beste keuze. Sjeik Salman neigde veel te veel naar de oude cultuur."

  Een carrièrist

  Gianni Infantino was de kandidaat van Europa. Het is best verrassend dat uiteindelijk landen uit de rest van de wereld voor Europa gestemd hebben. Zeker in Afrika en ook in Zuid-Amerika is er een afkeer van Europa. Daar vinden ze de greep van Europa op het internationale voetbal veel te groot.

  Infantino is een zeer bekwame manager, een harde werker en een talenknobbel. Hij zal zich 7 op 7 en 24 op 24 bezighouden met de FIFA. Dat hoor ik van een man bij de UEFA die tien jaar met hem heeft samengewerkt.

  Maar er zijn wel wat opmerkingen te maken over Infantino. Het is een carrièrist. Als het moet, gaat hij over lijken.

  Ik vind het zeer verontrustend dat het precies Infantino was die enkele weken terug het voorziene debat in het Europees parlement boycotte. Hij wilde zelf niet komen en dreigde ook andere kandidaten af. Dat lijkt me geen vorm van openheid.

  Hij heeft een verdubbeling van de dotatie aan de leden van de wereldvoetbalbond beloofd. Ik denk 1,2 miljoen euro per jaar. Is dat geen onrechtstreekse vorm van omkoping?

  WK van twee maanden?

  Het zou zomaar kunnen dat we over enkele jaren 40 landen op de Wereldbeker krijgen. Dat was een van de programmapunten van Gianni Infantino. Dan zijn we vertrokken voor een WK van twee maanden. Dat vind ik een zeer slechte ontwikkeling. Het is wel een manier om meer zieltjes te winnen.

  Martelpraktijken

  De andere mogelijkheid was sjeik Salman Bin Ibrahim Al-Khalifa. De nieuwe voorzitter moet een transpantere en meer democratische FIFA leiden. Je kan je niet voorstellen dat die man uit Bahrein komt.

  En dat die man door mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch beschuldigd wordt van martelpraktijken tijdens de Arabische Lente.

  Hij staat voor alles waar we niets mee te maken willen hebben. Die man neigde veel te veel naar de oude cultuur.

  Als dat het alternatief was, dan zijn we nu beter af met Infantino zeker?

  Peter Vandenbempt