• home
 • video
 • pas verschenen

  Tom Boudeweel: "Ik denk dat Charleroi het laatste PO I-ticket neemt"

  Tom Boudeweel.

  De reguliere competitie gaat de laatste rechte lijn in. Als we ervan uitgaan dat KV Oostende en RC Genk zich in de top 6 handhaven, resteert de vraag: wie vergaart het ultieme en felbegeerde kaartje voor PO I: Charleroi, Standard of Zulte Waregem? Tom Boudeweel, voetbalcommentator bij Sporza Radio, schat de kansen van het trio in.

  De top 8 na speeldag 27:

  1. Club Brugge - 58 punten
  2. AA Gent - 55 punten
  3. Anderlecht - 51 punten
  4. KV Oostende - 46 punten
  5. RC Genk - 42 punten
  6. Charleroi - 38 punten
  7. Standard - 37 punten
  8. Zulte Waregem - 37 punten

  Oostende is 99% zeker, verder ga ik ervan uit dat RC Genk het niet meer uit handen zal geven. Ook al weet ik niet of de Limburgers tegen Club Brugge, KVO en Standard nog veel punten zullen pakken. Maar hun buffer is groot genoeg, ook omdat ik denk dat Charleroi, Standard en Zulte Waregem nu niet ineens 9 op 9 zullen halen.

  Het is vrij moeilijk om te voorspellen wie als zesde team naar PO I mag. Vooral natuurlijk omdat er maar één punt verschil is tussen de drie. Als ik alles eens op een rijtje zet, denk ik toch dat Charleroi het laatste ticket voor zijn rekening zal nemen.

  Standard heeft met uitmatchen op Anderlecht en KV Mechelen en thuis tegen Genk een lastig programma. Het zal wel iets kunnen doen in die topmatchen, maar ik denk dat ze op het einde van de rit net een beetje zullen tekortkomen.

  Terwijl Charleroi nog thuismatchen heeft tegen Waasland-Beveren en AA Gent en een uitwedstrijd tegen KV Oostende, dat in Roeselare zal spelen en al zeker is van PO I. Als het er toe doet, kan Charleroi in de slotmatch tegen AA Gent veel volk op de been brengen en met het mes tussen de tanden spelen.

  Voor wat het waard is, deze cijfers: Charleroi heeft de laatste weken van het drietal het beste gescoord met 7 punten op 12. Standard heeft 6 op 15 en Zulte Waregem zit in een neerwaartse spiraal met 4 op 18.

  Zulte Waregem kan de 0 niet meer houden

  Ik zou het sowieso vreemd vinden dat Zulte Waregem het zou halen. Het lijkt alsof de chemie van 2, 3 jaar geleden er nog altijd niet is. Ze hebben veel Belgische spelers binnengehaald, wat lang goed gewerkt heeft, maar nu kunnen ze de 0 niet meer houden. Ze moeten te veel zoeken in de defensie.

  Plus: een uitmatch naar Sint-Truiden, dat wordt knokken, naar KV Kortrijk, altijd een beladen duel in Zuid-West-Vlaanderen, en dan nog Moeskroen-Péruwelz, dat er misschien nog voor moet vechten. Plus: Zulte Waregem heeft evenveel punten als Standard, maar een match minder gewonnen.

  Er staat iets in Charleroi, waar het publiek intens meeleeft

  Maar nog even over Charleroi en zijn sterktes. Ten eerste: ze hebben nog altijd Jérémy Perbet. Ze kunnen vanuit een flits scoren én het is een blok. Ze zijn na vorig seizoen weer belangrijke spelers kwijtgeraakt en er zijn ietwat onbekende spelers voor in de plaats gekompen, maar het blijft een blok.

  Felice Mazzu is de architect van het succes. Hij past zeer goed bij de club. Hij moet telkens opnieuw beginnen bij een club die haar beste spelers moet verkopen om break-even te draaien en slaagt daarin.

  Tegenwoordig blijft Charleroi ook in moeilijke omstandigheden rustig. Er staat iets en het publiek leeft intens mee, net zoals vorig seizoen. Dat lijkt weer op de gouden jaren 80 van Charleroi. Je hebt toffe matchen met een spionkop die de ambiance verzorgt.

  Standard staat zevende met een punt minder dan Charleroi, maar wel een match meer gewonnen. Het speelt onder Yannick Ferrera een heel ander soort voetbal dan in het begin van het seizoen: snelle combinaties met jongens die op techniek een man kunnen uitschakelen, veel beweging ook. Dat is anders dan een diepe spits aanspelen en dan bijsluiten.

  De zwakte van Standard dit seizoen is vooral zijn slechte competitiestart. Van de laatste plaats zijn ze opgeklommen naar boven. Maar eerlijk: de laatste weken was het ook niet altijd goed en verloren ze een aantal keer. Ze hebben wel kwaliteit, maar het ontbreekt nog wat aan automatismes en blokvorming, wat logisch is met al die nieuwkomers.

  Dit is de weerspiegeling van de competitie

  Met deze ploegen aan de top van het klassement en meedingers naar een PO I-ticket kan ik best wel leven. Dit is een goeie weerspiegeling van de competitie. De top drie, met Club Brugge, AA Gent en Anderlecht, is er altijd bij. Oostende verdient het op basis van de herfsttitel, al had ik verwacht dat ze toch nog iets langer zouden meedraaien. 

  Genk is er zo'n beetje doorgekomen, maar daar hebben ze ook veel nieuwelingen en duurt het lang voor Peter Maes daar een vlot geheel van kan maken. Maar dat was in Lokeren ook zo tijdens zijn eerste jaar. Als je die vijf clubs hebt, dan is het strijden voor de zesde plaats met Charleroi, Standard en Zulte Waregem. KV Mechelen heeft te zwak gepresteerd om mee te spelen, net als Lokeren en KV Kortrijk.

  Tom Boudeweel