• home
 • video
 • pas verschenen

  Paul Van Den Bosch stelt boek voor: "Coachen is een verhaal van afremmen"

  Paul Van Den Bosch heeft zijn loopbaan als topcoach gebundeld in een boek. Met verhalen over 'zijn' topatleten Sven Nys, Eric Geboers en Marc Herremans. "Als coach ga je heel hard relativeren als je het verhaal van Marc kent", getuigt hij.

  "Ik ben in mijn loopbaan maar op 1 atleet toegestapt"

  Het begon voor Paul Van Den Bosch allemaal met triatlon. Hij startte in 1982 en was daarmee een van de pioniers van het Belgische triatlon.

  Van den Bosch: "Coaching interesseerde me toen ook al, daarom volgde ik cursussen. Toen ik in 1988 stopte, wilde ik aan de slag als coach, maar had ik geen atleet. Toen sprak ik Kris Mariën, een gast die keihard kon fietsen, maar niet kon zwemmen. "

  "Kris en ik zijn beginnen samenwerken en het jaar nadien rolde hij in Namen de hele Belgische top op. Sindsdien is het bootje beginnen te varen voor mij en nooit meer gestopt. Kris is de enige atleet die ik zelf opgezocht heb."

  "Coachen is een verhaal van afremmen"

  Iedereen kent Paul Van Den Bosch als coach van Sven Nys. Op zijn palmares staan ook toppers als Eric Geboers, Marc Herremans, Luc Van Lierde, Kenny Belaey, Tim Wellens en André Greipel.

  "Van het ogenblik dat je een atleet moet pushen, houdt het verhaal op. Maar als je samenwerkt met mensen met een dergelijke drive, moet je vooral afremmen", getuigt de coach.

  "Marc Herremans was een verhaal van afremmen, zowel voor als na zijn ongeval. De gesprekken die ik met Kevin De Weert voerde om niet zo extreem te gaan in zijn sportbeleving, dat was om moedeloos van te worden."

  Marc Herremans als bron van inspiratie

  Kiezen is altijd moeilijk, maar als Paul Van Den Bosch er toch een atleet in het bijzonder moet uitpikken, dan is het Marc Herremans.

  Van den Bosch: "Marc heeft onwaarschijnlijk geknokt na zijn ongeval en is tot op de dag van vandaag een bron van inspiratie. Als coach ga je heel hard relativeren als je het verhaal van Marc kent en hebt meegemaakt van zo dichtbij."

  "Dan weet je wel dat winst maar winst is en verlies maar verlies. Het heeft geholpen om op een langdurige manier met atleten om te gaan."

  "Atleten hebben aangedrongen om niet te stoppen"

  Het was de bedoeling van Paul Van Den Bosch om een punt achter zijn loopbaan te zetten samen met het afscheid van Sven Nys.

  "Dat was ook het uitgangspunt van dit boek. Maar dan word je geconfronteerd met atleten die niet willen stoppen", vertelt de coach.

  "Ik heb het niet over mijn hart gekregen om te stoppen met bijvoorbeeld Tim Wellens, iemand met wie ik al van zijn 18 jaar samenwerk. Ook André Greipel wilde absoluut doorgaan."

  "We zien we waar het schip strandt. Al ben ik wel bezig met een uitdoofscenario."

  'Coach voor het leven' is een boek van Uitgeverij Kannibaal en kost 22,50 euro. 

  U kunt het ook winnen. Speel hier mee.