• home
 • video
 • pas verschenen

  Boonen, Devolder en Mattan willen minnelijke schikking treffen met parket

  De zaak tegen Tom Boonen en co. sleept al zes jaar aan.

  Tom Boonen en met hem nog wat mensen uit het wielermilieu moeten geen vervolging vrezen voor belastingontduiking. Ze aanvaarden de minnelijke schikking van het parket van Kortrijk, dat in 2010 een onderzoek opende naar fiscale constructies binnen de Quick Step-ploeg van Patrick Lefevere. Die gaat niet akkoord met een minnelijke schikking.

  In totaal negen personen moesten zich vrijdagochtend voor de raadkamer verantwoorden. Onder hen Tom Boonen, Stijn Devolder en ex-renner Nico Mattan.

  Onder meer de verblijfsadressen (zo had Boonen jarenlang zijn domicilie in Monaco, maar verbleef hij daar niet veel) en de portretrechten waren voorwerp van onderzoek.

  Met de fiscus kwamen de renners al eerder tot een vergelijk, maar dat moest ook met het parket om strafvordering te vermijden. "We hebben een minnelijke schikking neergelegd voor de raadkamer", bevestigt advocate Patricia Soete, die onder meer Boonen verdedigt.

  Lefevere en zijn echtgenote zagen af van een betaling aan het parket: "We aanvaarden de minnelijke schikking niet, omdat we van oordeel zijn dat onze cliënten geen misdrijf gepleegd hebben", zeggen raadsmannen Johan Speeke en Wahib El Hayouni.

  Vervolg op 15 april

  Het dossier komt nu op 15 april opnieuw voor de raadkamer. De renners die een minnelijke schikking neerlegden, zullen dan een antwoord krijgen van het openbaar ministerie. De raadkamer moet dan beslissen wie er eventueel doorverwezen wordt naar de correctionele rechtbank en wie buiten vervolging wordt gesteld.

  Vorige week vertelde het parket aan onze redactie dat als de voorgestelde minnelijke schikking aanvaardt wordt, ze de strafvordering laten vallen.