• home
 • video
 • pas verschenen

  Planckaert: "Topsport Vlaanderen blijft lat hoog leggen ondanks vertrokken sterkhouders"

  Topsport Vlaanderen heeft BK-kampioen Preben Van Hecke in zijn effectief.

  De Topsport Vlaanderen-Baloise zag de voorbije twee jaar tien sterkhouders vertrekken. "Maar dat mag geen excuus zijn. We willen ons ook in 2016 in de kijker rijden", zei ploegleider Walter Planckaert op de persvoorstelling gisteren in Antwerpen. Die denkt op zijn 68e nog niet aan stoppen.

  Het behoort tot de missie van Topsport Vlaanderen om jongeren op te leiden en te laten doorstromen naar topploegen. In die zin is de opdracht van de procontinentale Belgische ploeg meer dan geslaagd.

  Philippe Muyters was dan ook een tevreden Vlaams minister van Sport: "Het doel blijft hetzelfde: mooie resultaten halen en de doorstroming blijven realiseren. Kijk naar Jelle Wallays, Edward Theuns, Yves Lampaert, Michael Van Staeyen, Tom Van Asbroeck, Zico Waeytens, Jasper De Buyst en nog vele anderen."

  "Wat wij doen wordt ondertussen ook in het buitenland gekopieerd. Dat is een erkenning voor onze visie."

  In 2014 won Topsport Vlaanderen-Baloise 21 keer, in 2015 15 keer. Teammanager Christophe Sercu is bescheidener dit jaar: "Er zijn een pak renners weggegaan, maar dat maakt me niet bang. We gaan 2016 met vertrouwen tegemoet."

  "Sportief kan je niet verwachten dat we dezelfde resultaten halen. Maar we gaan ons wel in de kijker rijden en ons in het offensief gooien. Deze ploeg bestaat uit harde werkers en dat zal je zien in de koersen."

  Planckaert: "Wat zou ik thuis doen?"

  Een van de bezielers van het project van Topsport Vlaanderen-Baloise is Walter Planckaert, die al sinds 2005 bij het team is. En de ploegleider denkt nog niet aan stoppen: "Ik doe dit nog veel te graag."

  Planckaert wordt 68 in april: "Ik heb de laatste jaren een beetje gezegd dat ik misschien zou stoppen, maar ik mag wettelijk gezien tot eind 2018 ploegleider zijn. Tot het jaar waarin je 70 wordt krijg je een UCI-licentie."

  "Ik voel me goed in de ploeg. Het is gezellig, alles loopt goed, er is discipline en we halen resultaten. Wat zou ik thuis doen? Ik doe voort. Ik denk dat ze me mijn ontslag zullen moeten geven", lacht hij.

  Voor komend jaar is hij optimistisch. "Natuurlijk gaan we voelen dat er enkele sterkhouders weg zijn, anders zou ik liegen." Edward Theuns ging naar Trek, Jelle Wallays naar Lotto-Soudal, Oliver Naesen naar IAM Cycling en Victor Campenaerts naar Lottto.NL.

  "Maar we blijven de lat hoog leggen. Er zijn vijf nieuwe jongens in de ploeg, ik geloof in hen. We gaan ze goed opleiden en er volwaardige profs van maken. Ik heb van hen al enkele positieve punten gezien."

  "Het is nu aan andere mannen om zich te tonen. Ik denk dan aan Pieter Vanspeybrouck, Tim Declercq, Gijs Van Hoecke en Thomas Sprengers. Die mannen kunnen nu hun eigen kans gaan. Ook Floris De Tier is goed aan het seizoen begonnen."