• home
 • video
 • pas verschenen

  D'Hooghe: "FIFA krijgt kansen om uit diepe crisis te kruipen"

  Volgens Michel D'Hooghe is de verkiezing een belangrijke stap.

  Morgen wordt de nieuwe FIFA-voorzitter gekozen die de wereldvoetbalbond uit woelige wateren moet halen. "Morgen draaien we een bladzijde om", zegt bestuurslid Michel D'Hooghe. "Ik denk dat de hervormingen een serieuze stap voorwaarts zijn."

  "De sfeer is licht gespannen bij FIFA. Het wordt misschien wel een van de allerbelangrijkste dagen in haar 114-jarig bestaan", vertelt Michel D'Hooghe aan Sporza. "De FIFA is in een hele diepe crisis gewikkeld, maar er liggen opportuniteiten voor een nieuwe start."

  "FIFA telt heel veel mensen die prachtig werk verricht hebben in verschillende sectoren. Als je dan ziet wat de reputatieschade is, dan doet dat pijn. Ik heb veel twijfels gehad, maar ik ben niet iemand die in een storm het schip verlaat."

  "Als ik een duwtje kan geven voor een grotere integriteit en transparantie binnen FIFA dan zal ik dat zeker doen. We hebben de verantwoordelijkheid over 300 miljoen jonge voetballertjes in de wereld en moeten dat gebruiken om ethisch positieve voorstellen te doen."

  "We draaien morgen een bladzijde om. Ik ben optimistisch en denk dat de hervormingen een serieuze stap voorwaarts zullen zijn."

  D'Hooghe: "Infantino of sjeik Salman? Totaal verschillend"

  Wie dan de opvolger moet worden van Sepp Blatter bij de FIFA, wil D'Hooghe niet zeggen. "Gianni Infantino is een waardevol administrator: meertalig jeugdig en dynamisch. Hij is een heel goede kandidaat", vindt de oud-voorzitter van de Belgische voetbalbond.

  "Sjeik Salman ken ik veel minder. Het is een respectabel persoon, maar vraag me geen details. Als hij verkozen wordt, zal hij veel delegeren. Infantino zou een echte executive officer worden. Het is dus de keuze tussen twee verschillende vormen van presidentschap."