• home
 • video
 • pas verschenen

  Boccia-speler Cilissen krijgt Trofee Victor Boin: "Motivatie voor Rio"

  Pieter Cilissen (38) werd geboren met een hersenverlamming.

  Pieter Cilissen (38), Belgiës beste boccia-speler, heeft gisteren de Trofee Victor Boin ontvangen. Dat is de nationale sporttrofee voor paralympiërs. "Dit is een motivatie voor Rio", zegt zijn vader. Cilissen werd geboren met een hersenverlamming (CP), waardoor hij in een elektrische rolstoel zit en niet kan praten. Hij is de eerste boccia-speler die deze eer te beurt valt.

  De trofee, die maar één keer gewonnen kan worden, beloont een paralympische atleet voor zijn of haar prestaties in het voorbije jaar en/of voor zijn haar carrière en rol binnen de paralympische beweging.

  Gisteren werd Pieter Cilissen gelauwerd. Hij speelt boccia, een soort van petanque. Op de Spelen in Londen veroverde hij brons, in 2015 pakte hij goud op het EK. Cilissen staat ook vijfde op de wereldranking.

  Zijn vader Nico is al jaar en dag zijn begeleider. De twee waarderen de hulde enorm: "Dit is toch een grote trofee en een verdienste voor zijn jarenlange carrière. Er is ook veel pers. Dit is super."

  "Dit is een hele mooie eer, ook voor zijn Antwerpse club Wapper. Die club heeft Pieter ontdekt en zijn carrière mogelijk gemaakt. Dit is ook een ideaal moment om hem te motiveren met het oog op Rio." Van 7 tot 18 september zijn er de Paralympische Spelen in Brazilië.

  Vader Cilissen beweegt de werpgoot op aangeven van zijn zoon. "We trainen minstens om de twee dagen. Op 13 maart gaan we naar het WK in Peking. De vier atleten voor hem op de ranking zijn daar ook. Dat wordt dus een belangrijke graadmeter."

  Tim Celen (17) is Talent van het Jaar

  Ook De 17-jarige renner Tim Celen werd gelauwerd in het Sportimonium in Hofstade. Hij is het talent van het jaar, een prijs die het Belgisch Paralympisch Comité uitreikt. Celen werd vorig jaar Belgisch kampioen bij de trycicles en pakte bij zijn WK-debuut de vijfde plaats.

  Hulde voor Cilissen en Celen:

  Koppen 2014: Boccia-speler Pieter: geboren met een hersenverlamming

  Koppen maakte in 2014 een mooie reportage over Pieter Cilissen. In zijn verlamde lichaam schuilt een doodgewone man.