• home
 • video
 • pas verschenen

  "Van de B-kern van Lierse tot Champions League, het gaat snel voor de spelers"

  Vanhaezebrouck maakt zich weinig zorgen over zijn team.

  Vier nederlagen op vijf matchen in de maand februari hebben het zelfvertrouwen bij Hein Vanhaezebrouck niet aangetast. Integendeel. De trainer van AA Gent ziet het als een logische en zelfs noodzakelijke stap voor zijn ploeg.

  "We hebben nu vier keer verloren. Daar gaan we geen drama van maken", zei Vanhaezebrouck vandaag op de wekelijkse persconferentie. "Het is zelfs een goede zaak dat we eens een mindere periode meemaken. Een heel goede zaak."

  "Het is beter dat dit een paar matchen na elkaar gebeurt en niet verspreid over het seizoen. Na Club Brugge dachten sommige spelers misschien: "Het kon ook twee keer 0-0 zijn en dan speelden we wel de bekerfinale.""

  "In Oostende hebben we echt een klopje gekregen en is het besef gekomen dat we terug naar de basis moeten. Wat dat betekent, daar moet je niet veel vragen over stellen. Het antwoord is "hoe zijn we op dit niveau geraakt?" Als iedereen bij ons tien  procent minder is en de rest is tien procent beter, dan ken je het antwoord."

  "Als je altijd wint en iedereen giet voortdurend ketels honing over je heen, zoveel dat de honing van je afdruipt en je bijna niet meer kan ademen, dan wordt de tegenstand jaloers. Dan plooien ze zich dubbel."

  "Als het hen vervolgens lukt om ons een paar keer na elkaar te kloppen, wordt gezegd en geschreven dat alles weg is bij ons. Dat is niet zo. We zijn minder goed bezig, maar als we deze periode kunnen verwerken, zullen we nog gevaarlijker zijn dan daarvoor."

  "Het belangrijkste is om de knop nu om te draaien"

  Voor Vanhaezebrouck zijn de mindere prestaties van Gent het logische gevolg van een groeiproces. Het idee dat andere clubs de "code Vanhaezebrouck" gekraakt hebben, lacht hij weg.

  "Ik ben 52 jaar en pas nu hoor ik dat er een code bestaat in het voetbal. Ik moet dringend een paar nieuwe boeken kopen blijkbaar, want ik ben niet meer mee."

  "Mensen spreken graag over systemen, maar eigenlijk gaat het in het voetbal altijd om duidelijkheid brengen. Als iedereen doet wat van hem wordt verwacht, loopt het meestal goed."

  "Maar mijn spelers zijn in heel korte tijd omhoog geschoten. Van de B-kern van Lierse of de bank van Oostende zijn er hier spelers kampioen geworden en hebben zich gekwalificeerd voor de Champions League."

  "Het gaat zo snel dat de spelers dingen meemaken die voor problemen kunnen zorgen. Bijvoorbeeld: transfergeruchten, mindere matchen of uit de ploeg vallen. Ze moeten tijd krijgen daar mee om te gaan. Ik ben 100 procent zeker dat ze hier allemaal sterker en slimmer van worden."

  "Voor ons is het belangrijkste nu om de knop om te draaien. Dat betekent opnieuw winnen. Of dat nu met goed of minder goed voetbal is maakt niet uit. Het publiek beseft dat ze al veel hebben gekregen van de spelers en ze geven ons ook veel. We zullen hier allemaal samen uit moeten komen."