• home
 • video
 • pas verschenen

  Vanmarcke: "Na slecht voorjaar dacht ik aan stoppen"

  De kritiek na zijn mislukte voorjaar woog op Sep Vanmarcke.

  Ruben Van Gucht fietst voor De Afspraak mee in het wiel van enkele Belgische renners die zich voorbereiden op de klassiekers. Dat levert naast mooie beelden soms ook verrassende ontboezemingen op. "Ik heb vorig jaar gedacht: wil ik het wel blijven doen?", geeft Vanmarcke toe.

  2015 moest het jaar van Sep Vanmarcke worden, maar het draaide anders uit. De renner van Lotto-Jumbo deed in geen enkele klassieker mee voor de prijzen en werd door kenners "de teleurstelling van het voorjaar" genoemd. Die kritiek is bij de renner hard aangekomen.

  Tijdens zijn trainingsritje met Ruben Van Gucht vertelde Vanmarcke plots heel open over die moeilijke periode. "Eerst werd ik overal opgehemeld: "Vanmarcke gaat dit doen en dat winnen". En enkele weken erna kreeg ik dan een mes in mijn rug. Daar heb ik echt nog tot na de Tour mee in mijn maag gezeten."

  "Ik amuseerde me niet meer op de fiets. Ik heb toen zelfs gedacht: wil ik het wel blijven doen? Ik heb er echt veel over nagedacht, ook tijdens de Ronde van Frankrijk. Ik beleefde er geen plezier meer aan dus dacht ik: misschien wil ik liever stoppen. Na de Tour heb ik twee weken niet gefietst, maar erna heb ik het plezier weer teruggevonden en begon ik weer te presteren."

  "Rijd nu liever als underdog"

  "Misschien heb ik vorig jaar ook wel te hard getraind. Daar ben ik nu van afgestapt. Natuurlijk wil ik een grote koers winnen, maar ik ga er niet meer vanuit dat dat moét. Ik wil dit jaar meer als underdog starten, dan zien we wel hoe ver ik geraak", besluit Vanmarcke.

  Van Avermaet: "Op de Berendries kan ik mijn explosiviteit uitspelen"

  Deze week trok Ruben Van Gucht met Greg Van Avermaet naar de Berendries, de favoriete helling van de BMC-renner. "Het is een mooie helling: geen kasseien, kort en steil. Hier kan ik mijn explosiviteit optimaal uitspelen."

  En dat mocht de Sporza-journalist ondervinden. Van Avermaet reed hem schijnbaar makkelijk uit het wiel.

  "Zijn versnelling is echt indrukwekkend", vertelt Van Gucht. "Ik denk dat hij gemiddeld 800 of 900 watt trapt op die helling. We kunnen hem de komende weken zeker vooraan verwachten."

  Wat zijn de doelen voor Van Avermaet dit voorjaar? "Ik kan niet meer tevreden zijn met een podium in de Ronde van Vlaanderen. Ik kan enkel tevreden zijn als ik echt een klassieker win", zegt Van Avermaet.

  "Ik heb nog altijd het gevoel dat er meer inzit dan er tot nu toe is uitgekomen. Ik heb gewoon nog wat geluk nodig om ook echt zo'n wedstrijd te winnen."