• home
 • video
 • pas verschenen

  Schorsing Blatter en Platini is teruggebracht tot 6 jaar

  Blatter en Platini staan nog een tijdje aan de zijlijn.

  Het Beroepscomité van de Wereldvoetbalbond FIFA heeft de schorsingen van Sepp Blatter en Michel Platini van 8 naar 6 jaar herleid. De Ethische Commissie van de FIFA had het duo in december vorig jaar voor 8 jaar geschorst.

  De Ethische Commissie van de FIFA gaf aftredend FIFA-voorzitter Sepp Blatter en UEFA-preses Michel Platini in december vorig jaar een schorsing van 8 jaar. De aanleiding was een verdachte betaling van 1,8 miljoen euro uit 2011.

  Blatter en Platini hadden beroep aangetekend tegen die beslissing en konden enkele weken geleden hun zaak toelichten in Zürich bij het Beroepscomité.

  Dat orgaan heeft de schorsing van het duo teruggebracht tot 6 jaar. Die strafvermindering komt er omdat er "te weinig rekening gehouden werd met de verdiensten en verwezenlijkingen van Blatter en Platini bij de FIFA, de UEFA en het voetbal in het algemeen".

  Platini mag sinds 8 oktober 2015 gedurende 6 jaar aan geen aan voetbal gerelateerde activiteiten deelnemen en krijgt een geldboete van 80.000 Zwitserse frank. Voor Blatter geldt vrijwel hetzelfde, al moet hij 50.000 Zwitserse frank ophoesten.

  Blatter en Platini naar het TAS: "Schandalig"

  Blatter en Platini geven de strijd overigens nog niet op. Het duo stapt naar het Internationaal Sporttribunaal TAS. "Ik ben diep teleurgesteld in deze uitspraak", laat Blatter weten. "Deze beslissing is beledigend en schandalig", klinkt het bij Platini.

  "Dit is een politieke beslissing genomen door een bureaucratie zonder tegenkrachten binnen de organisatie. Sinds enkele maanden is het democratische gehalte van de FIFA dat van een organisatie van honderd jaar geleden. Ik zal alle beroepsmogelijkheden uitputten", legt de Fransman uit.

  Platini ziet zichzelf als een slachtoffer van het systeem. "Het enige doel van de FIFA is om te verhinderen dat ik me kandidaat stel voor het voorzitterschap. Zo kunnen bepaalde "belangen" beschermd worden, "belangen" die ik net in vraag wou stellen."

  "De voorzittersverkiezing van vrijdag zal de geschiedenis ingaan als een illegitieme verkiezing. De beschuldigingen die tegen mij geuit worden, zijn ongegrond en surrealistisch."