• home
 • video
 • pas verschenen

  Nieuwe regels moeten kwalificatie in F1 spectaculairder maken

  Ziet de startgrid er straks anders uit door de nieuwe regels?

  De Formule 1 blijft zijn zoektocht voortzetten om de sport aantrekkelijker te maken. Om te beginnen veranderen de spelregels voor de kwalificaties in 2016. Voor 2017 wordt gedacht aan nieuwe regels die de auto's sneller moeten maken.

  F1-paus Bernie Ecclestone noemde zijn sport tegenwoordig zo saai dat hij zelf geen ticket zou kopen om ernaar te gaan kijken. Om dit probleem aan te pakken zat de Internationale Automobielfederatie FIA dinsdag samen met alle betrokken partijen om te overleggen wat er moet veranderen om de sport interessanter te maken.

  Het voorstel dat daar aanvaard werd, was om sneller rijders te laten afvallen tijdens de kwalificaties. Om de anderhalve minuut zou een deelnemer moeten afvallen.

  Concreet wordt er in drie sessies gereden. In de eerste sessie krijgen alle rijders 7 minuten om een tijd neer te zetten. Daarna valt elke anderhalve minuut de traagste rijder af, met 7 slachtoffers in de eerste sessie.

  In de tweede sessie begint de klok te lopen na 6 minuten en vallen er rijders af tot er nog maar 8 stuks overblijven. In de laatste sessie krijgen ze 5 minuten. Uiteindelijk blijven er nog 2 rijders over, die tegen elkaar vechten om de poleposition.

  Het systeem, dat nog moet goedgekeurd worden door de World Motor Sport Council, zal getest worden in de eerste Grote Prijs, op 20 maart in Australië. Als het aanslaat, geldt het voor het hele seizoen.

  Andere carrosserie, snellere auto's

  De FIA besliste ook om in 2017 opnieuw te sleutelen aan de carrosserie van de auto's. "De nieuwe regels moeten voor meer opwindende bolides zorgen, de extra neerwaartse kracht zal voor meer snelheid en dus betere rondetijden moeten zorgen", lezen we in het statement van de FIA.