• home
 • video
 • pas verschenen

  Bakelants: "De koers saai? Misschien vrijgezellen in rennershotel"

  Het wielerjaar begint komend weekend, maar daar liggen jongeren volgens een enquête van Het Nieuwsblad niet wakker van. Studio Brussel schotelde Jan Bakelants enkele pittige voorstellen tot verbetering voor: kortere ritten met minder renners, virtual reality en vrijgezelle vrouwen.

  Zestig procent van de Vlaamse jeugd (tot 35 jaar) heeft zo goed als geen interesse in wielrennen. Dat becijferde Het Nieuwsblad. Hoe kunnen we de wielersport opnieuw aantrekkelijk maken? Studio Brussel trok naar één van de vrolijkste renners uit het peloton. Hallo Jan Bakelants?

  "Ik kan er wel inkomen", verrast de renner. "Het is natuurlijk afhankelijk van de rit. Er zijn ritten die eigenlijk echt niet zo interessant zijn. Als het uitdraait op een sprint is alleen de laatste kilometer de moeite waard. Maar er zijn ook wel koersen die van begin tot einde het bekijken waard zijn."

  Siska Schoeters schotelde Bakelants enkele ideeën van luisteraars voor om de koers opnieuw interessant te maken.

  1. Kortere ritten met minder renners

  "Ik vind minder renners een goed idee. Ik ben daar zelf al heel lang voorstander van. Ik denk dat de koers dan minder gecontroleerd zal zijn. Dan hebben acties ver van de meet wat meer kans op slagen. Misschien zien we dan ook wel interessante samenwerkingen over de ploegen heen."

  "Maar koers is volgens mij ook nog steeds traditie. We moeten niet koste wat het kost alles inkorten om het spectaculairder te maken. We kunnen Luik-Bastenaken-Luik moeilijk inkorten tot 150 kilometer omdat het dan spannender is."

  2. Koers in virtual reality

  "Met de huidige technieken moet dat zeker kunnen. Dat zou wel interessant zijn, maar enkel voor de mensen die de koers nu ook al volgen. Ach, ik weet eigenlijk niet of we wel zo nodig nieuw publiek moeten aantrekken."

  "Voor de marketeers is dat natuurlijk interessant want dan vloeit er meer geld naar onze sport. Ik denk dat we ook gewoon kunnen proberen om meer geld uit het huidige publiek te slaan. We kunnen de mensen moeilijk verplichten om naar de koers te kijken. We moeten het misschien gewoon accepteren: niet iedereen houdt van onze sport."

  3. Vrijgezelle vrouwen in het rennershotel

  Nog iemand anders ging de mosterd halen bij twee programma's die wel goed scoren bij jongeren: De Mol en Temptation Island. In elke ploeg zou hij een mol stoppen en in de rennershotels tien vrijgezelle vrouwen.

  "Dat zou kunnen helpen", lacht Bakelants. "Maar dan moet er wel een uitgebreider verslag komen. Ik vind het zeker een interessante piste. We zitten hier nu toch zo veel apart in slechte hotels."