• home
 • video
 • pas verschenen

  "Heel Vlaanderen en Europa gunt Van Avermaet een klassieker"

  Michel Wuyts: "Vanmarcke neemt een groot risico."

  Zaterdag barst met de Omloop Het Nieuwsblad ook in ons land het wielervoorjaar los. Michel Wuyts, Christophe Vandegoor en Renaat Schotte tellen af naar de clash tussen drie wielergeneraties. Vandaag zijn we toe aan het tweede deel: de Belgen die op de top van hun kunnen horen te zijn. Kunnen Greg Van Avermaet en Sep Vanmarcke oogsten?

  Onze commentatoren over

  • ... Van Avermaet: "De beste Belg die we momenteel hebben."
  • ... Vanmarcke: "Je moet het maar durven om de Omloop te schrappen."

  Greg Van Avermaet (30 jaar)

  Michel Wuyts: "Van Avermaet is net als Vanmarcke of Stybar een figuur die moet denken dat het met een zege in een monument goed zal zijn. Dan zal de carrière naar hun normen af zijn. Ik wens ze dat alle drie toe en zie ze daartoe in staat."

  Renaat Schotte: "Van Avermaet zit te jagen op een monument en hij was er al een paar keer dichtbij. Ik hoop dat hij komaf maakt met het spook om er nog geen gewonnen te hebben. Zijn voorbereiding was alvast oké."

  Christophe Vandegoor: "Greg Van Avermaet is de koning van de ereplaatsen. Hij deed daar zelf wat laconiek over en kon daarmee lachen. Maar hij is wel alweer heel goed op dreef.”

  Wuyts: "Van Avermaet was er al zo vaak dichtbij en had al zo vaak pech. Hij moest ook al vaak, door andere factoren, foute beslissingen nemen. Ik denk dat heel Vlaanderen en een groot stuk van wielerminnend Europa hem een klassieker gunnen."

  Vandegoor: “Van Avermaet moest in de voorbereidingskoersen zijn meerdere erkennen in Alexander Kristoff. En als je dan weet dat die vorig jaar de beste was op zijn terrein, dan beseft Greg, en niet alleen hij, dat het zeer moeilijk wordt om voorbij Kristoff te raken. Dat wordt voor velen de Angstgegner van het voorseizoen."

  Schotte: “Als hij een van die grote koersen wint, staat hij helemaal bij de absoluut groten zoals Boonen, Gilbert, Cancellara. Dan krijgt hij ook die winnaarsstatus, al blijft hij sowieso de beste Belg die we momenteel hebben. Hij is de vaandeldrager, de onbetwiste Flandrien van deze generatie."

  "Iedereen wil Van Avermaet zijn klassieker zien winnen"

  Sep Vanmarcke (27 jaar)

  Michel Wuyts: "Vanmarcke neemt een groot risico. Je moet het maar durven om de Omloop Het Nieuwsblad links te laten liggen. Hij doet dat omdat hij een enorme energievreter is. Hij rijdt niet zomaar zijn semiklassieker. Dat is ten volle uit, 60-65 km vollen bak naar hartenlust vlammen, zelfs in een verloren positie."

  Christophe Vandegoor: "Ik blijf geloven in Sep Vanmarcke. Hij analyseerde goed wat vorig jaar is fout gelopen. Zijn probleem en zijn talent is dat hij met weinig koersdagen in vorm raakt. Daarom slaan ze het openingsweekend over om te proberen net iets later in vorm te zijn."

  Renaat Schotte: “In Vlaanderen staren we ons een beetje blind op het openingsweekend omdat we denken dat de koers dan begint. Maar dat is een foute opvatting. Ik begrijp Vanmarcke, hij heeft de periode Sanremo-Roubaix in het achterhoofd."

  Wuyts: “De kijker vereenzelvigt zich met het strijdershart van Vanmarcke, maar de ploeg ontdekte dat hij net over zijn hoogtepunt is in de dagen die ertoe doen. Dat willen ze nu koste wat kost vermijden.”

  Vandegoor: “Realistisch: Sep is niet meer van de jongsten. Hij wordt goed betaald als kopman. Hij is het aan zijn stand verplicht om een grote koers te winnen en dat weet hij ook.”

  Vanmarcke in de voetsporen van Nuyens?

  Michel Wuyts weet wie Vanmarcke als voorbeeld nam. "Er is een voorganger voor Vanmarcke: Nick Nuyens deed dat ook in 2011."

  "Nuyens paste voor de Omloop en nam me kwalijk dat ik me in een column afvroeg waarmee hij bezig was. Ik vond het een verpatste kans."

  "Maar wat deed hij: hij won Dwars door Vlaanderen en ook nog de Ronde van Vlaanderen. Hij maakte zo zijn carrière af. Misschien werkt het ook voor Vanmarcke."

  "Vanmarcke is een enorme energievreter"

  "Zet Vandenbergh ook in het rijtje"

  • Renaat Schotte: “Ik zet ook Stijn Vandenbergh in dit rijtje, gezien zijn voorbereiding. Hij won al eens, wat heel uitzonderlijk is voor hem. Hij werkte in de luwte aan een heel goeie voorbereiding en hij wordt een van de speerpunten bij Etixx-Quick Step."

  Donderdag krijgt u deel 3 van onze voorbeschouwing: welke jongeren zijn klaar om de wielerhemel te bestormen?