Ga naar de inhoud

Prins Ali stapt naar TAS om FIFA-voorzittersverkiezing uit te stellen

 di 23 februari 2016 11:42
Prins Ali wil doorzichtige stemhokjes voor een volledige transparantie.
Prins Ali, een van de vijf kandidaten bij de voorzittersverkiezingen van de FIFA, stapt naar het Internationaal Sporttribunaal (TAS) om de voorzittersverkiezing te laten uitstellen. Dat hebben zijn advocaten bevestigd in een mededeling. Prins Ali vreest dat de stemming niet in volledige transparantie zal verlopen en wil doorzichtige stemhokjes. Het TAS zal ten laatste donderdagochtend een uitspraak doen.

Ali is een van de vijf kandidaten voor de opvolging van Sepp Blatter. Vrijdag stemmen de 209 FIFA-leden in Zürich over de nieuwe voorzitter.

Ali vroeg de kiescommissie van de FIFA om doorzichtige stemhokjes te plaatsen, omdat hij volledige transparantie wil. Zo wordt er volgens Ali voorkomen dat er foto's zouden genomen worden van de stemformulieren.

"Alleen een doorzichtig stemhokje biedt de garantie dat elke stemgerechtigde in eer en geweten kiest en dat er geen gedwongen stemming is", luidt zijn persbericht.

"De stemmers krijgen zo niet de kans foto's te nemen van hun formulier om te bewijzen dat ze een eventuele stemafspraak hebben gerespecteerd."

De kiescommissie wees de vraag van Ali echter af, "omdat er niet kan over beslist worden voor 26 februari, de dag van de kiezing". Om toch nog doorzichtige hokjes te krijgen, vraagt Ali het TAS dus om uitstel.

Een FIFA-woordvoerder reageerde ondertussen al met de mededeling dat stemgerechtigden hun gsm mogen bijhouden in de congreszaal, maar dat ze het niet mogen meenemen bij de stemming.

De vijf kandidaten voor het FIFA-voorzittersschap:

  • Prins Ali uit Jordanië
  • Ebrahim Al Khalifa uit Bahrein
  • Jérôme Champagne uit Frankrijk
  • Tokyo Sexwale uit Zuid-Afrika
  • Gianni Infantino uit Zwitserland

    De Belgische bond steunt Infantino, de secretaris-generaal van de UEFA.