• home
 • video
 • pas verschenen

  Fitnessfreak Leukemans: "Met Hilaire komt het nooit meer goed"

  Zaterdag gaat het Vlaamse wielervoorjaar van start zonder Björn Leukemans. En dat steekt nog altijd. "Ik moet mijn weg nog wat zoeken in mijn nieuwe leven." Leukemans gooit zich dan maar op een nieuwe passie: fitness. "Maar ik wil geen bodybuilder worden. Ik hoef geen stierennek."

  Björn Leukemans heeft zijn afscheid aan het wielrennen nog altijd niet helemaal verwerkt. "Als ik de tijd had kunnen terugdraaien, had ik nu nog in het peloton gezeten, want dan was ik op een aanbod van een andere ploeg ingegaan."

  Maar Leukemans legde al zijn eieren in de mand van Wanty-Groupe Gobert. Een slechte keuze. "Ik had al door dat ze moeilijk deden, maar ik had niet verwacht dat het zo ver zou komen."

  "Met Hilaire (Van der Schueren, de manager) komt het nooit meer goed. Ik ben ontgoocheld in hem. Ik had hem anders ingeschat. Nochtans hadden enkele ex-renners mij voor hem gewaarschuwd. Blijkbaar hadden die gelijk."

  "Het heeft enkele maanden geduurd voor het nieuws doordrong, maar zodra je naar de VDAB moet, begint het toch ambetant te worden."

  "Je valt in een totaal andere wereld. Ik had vroeger zelfdiscipline en wist op elk uur wat ik zou doen. Nu valt dat allemaal weg en dat is niet gemakkelijk. Ik moet mijn weg nog wat zoeken."

  Leukemans blijft misschien wel in de koers. "In maart ga ik met een ploeg mee om te zien of een rol als ploegleider me ligt. We zien wel wat dat wordt."

  "Ik had niet verwacht dat het zo ver zou komen"

  "Het dringt pas door als je naar de VDAB moet gaan"

  "Ik fitness, maar ik word mottig als ik op de weegschaal sta"

  Leukemans heeft intussen wel een andere passie gevonden. "Ik fitness 4 à 5 keer per week. Ik zou niet graag een buikje krijgen. Dat zal later wel komen, maar nu nog niet."

  "Inmiddels ben ik wel al 10 kilogram aangekomen. Ik word mottig als ik op de weegschaal ga staan, maar het zijn dus spieren en geen vet."

  "Het is wel niet zo dat ik een bodybuilder wil worden. Ik wil geen stierennek kweken. Het moet strak zijn, maar toch gespierd."

  Toch komt ook in de fitness het competitiebeest in Leukemans naar boven. "Je probeert toch elke keer wat meer gewicht te tillen. Zo wordt het toch nog competitief."

  "Ik ga ook nog om de twee dagen, al zal ik dat moeten vervangen door fietsen. Maar voorlopig had ik nog niet veel zin om te fietsen, want de reden om erop te kruipen is nu weggevallen."

  "Ik ben al 10 kg bijgekomen. Spieren, geen vet"

  "Van Avermaet heeft hetzelfde probleem als ik had"

  Leukemans mag dan wel een nare smaak overhouden aan zijn wielercarrière, hij volgt de koers nog altijd op de voet. "Ik blijf de wielerwebsites afschuimen om naar de resultaten te kijken. En ik kijk verder dan de top 10, ik kijk naar alles."

  "Boasson Hagen, Kristoff en Cancellara hebben de beste indruk nagelaten. En uiteraard ook Greg (Van Avermaet)."

  "Ik hoop dat hij dit jaar eindelijk eens die klassieker kan winnen. Hij heeft een beetje hetzelfde probleem als ik had. Hij neemt de koers vaak in handen, terwijl andere renners durven te gokken en durven te verliezen."

  "Greg slaat sneller in paniek. Maar hij rekent nooit en rijdt bijna overal. Daarom is hij bijzonder populair."

  "De Belgen zijn trouwens goed begonnen aan het seizoen, met ook nog sterke prestaties van Bakelants en Pauwels. En Boonen? Voor hem wordt het moeilijk om nog eens een topklassieker te winnen. Hij krijgt veel concurrentie uit zijn eigen ploeg en dat maakt het niet makkelijk."

  "Ik schuim nog altijd wielersites af op zoek naar resultaten"

  "De Belgen zijn goed aan het seizoen begonnen"

  Björn Leukemans 2.0