• home
 • video
 • pas verschenen

  "Er gaapt in België een grote leegte achter Jolien D'hoore"

  Jolien D'hoore is de ster van het Belgische vrouwenwielrennen.

  Vrouwenwielrennen wint zoetjesaan terrein. Dit jaar wordt de finale van de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen live uitgezonden. "Maar het blijft voor ons moeilijk om te leven van het fietsen", zegt renster Lieselot Decroix.

  Problemen in het vrouwenwielrennen

  • Rensters kunnen niet op een volwaardige manier leven van hun sport
  • Er is in België weinig toekomst na Jolien D'hoore
  • De kloof tussen de topteams en de rest is te groot

  "Budget nodig om rensters normaal loon te geven"

  Jolien D'hoore is het uithangbord van het Belgische vrouwenwielrennen. "Maar na Jolien gaapt er in België een grote leegte", zegt Lieselot Decroix (28), renster bij Lotto-Soudal.

  "Er zijn wel vier Belgische professionele vrouwenteams, maar de rensters blijven zoeken hoe ze op een volwaardige manier kunnen leven van het fietsen."

  "Als er net zoals bij de mannen meer budget beschikbaar zou zijn voor de ploegen, zouden die hun rensters een normaal loon kunnen geven."

  "Bovendien zijn er in België weinig meisjes die nog beginnen te koersen", vertelt ex-renster Heidi Van De Vijver, nu ploegleidster bij Lensworld-Zannata.

  Belgisch kampioene Jolien D'hoore ziet nog een punt van bezorgdheid. "Het verschil tussen de topteams en de rest is heel groot."

  "De topploegen zijn heel professioneel en beschikken over het beste materiaal. Hopelijk groeien ze naar elkaar toe zodat de top in het vrouwenwielrennen breder wordt."

  "Als ik het Belgische wielrennen dan weer vergelijk met het Britse, is er één groot verschil: de piste. Die is in België minderwaardig, terwijl de Britse pistiers als helden behandeld worden. Maar het is net op de piste dat je de basis legt voor een goede wielercarrière. Ik ben ook op de baan begonnen."

  Maar er is beterschap in zicht

  • Steeds meer media-aandacht
  • Verschillende nitiatieven zoals de "Kopmadammen"

  "Meer Belgische vrouwen op de fiets krijgen"

  Maar mondjesmaat verbetert de situatie voor de rensters. "Ik ben tien jaar prof en ik zie een positieve evolutie in het vrouwenwielrennen", zegt Decroix.

  "Doordat er ook steeds meer mannen- en vrouwenkoersen op dezelfde dag georganiseerd worden, krijgen we tijdens die wedstrijden meer media-aandacht."

  "Dat is al een stap in de goede richting, maar de kalenders van de mannen en de vrouwen kunnen nog beter op elkaar afgestemd worden."

  "De Wielerbond begint nu ook zelf initiatieven ten lanceren zoals de "Kopmadammen", die de vrouwelijke jeugd en wielertoeristes op de fiets willen krijgen."

  "We willen de meisjes op school meer laten fietsen en op een leuke manier het vrouwenwielrennen laten ontdekken", zegt Heidi Van De Vijver.

  "We zetten ook toertochten voor vrouwen in de kijker. En we organiseren "meet and greets" met vrouwelijke wielerploegen. Dat zijn allemaal kleine dingen die kunnen helpen."

  Kopmadammen willen meer vrouwen op fiets krijgen