• home
 • video
 • pas verschenen

  "De Ronde zie ik Boonen niet meer winnen. Een vijfde kassei in Roubaix wel"

  Wat laat Tom Boonen (35) dit voorjaar zien?

  Zaterdag barst met de Omloop Het Nieuwsblad ook in ons land het wielervoorjaar los. Michel Wuyts, Christophe Vandegoor en Renaat Schotte tellen samen met u af naar de clash tussen drie wielergeneraties. Vandaag krijgt u deel 1: de oudjes.

  Onze commentatoren over...

  • ... Tom Boonen: "Hopelijk blijft hij gespaard van valpartijen."
  • ... Fabian Cancellara: "Een vierde keer de Ronde winnen, zou straf zijn."
  • ... Philippe Gilbert: "Gaat hij de Ronde van Vlaanderen rijden?"

  Tom Boonen (35)

  "Iedereen wenst hem een voorjaar zonder pech"

  Michel Wuyts: "Veel betekenend bij Tom Boonen vind ik twee zinnetjes die hij weggaf in een interview: "Waarom zou een zesde keer Harelbeke ook niet mooi zijn? En waarom zou ik niet tevreden zijn met Gent-Wevelgem?" Dat pleit voor zijn zelfkennis."

  Christophe Vandegoor: "Iedereen wenst en gunt hem nog eens een voorjaar zonder pech of ellende. Met een palmares win je geen wedstrijd. Hij zal het opnieuw moeten bewijzen."

  Renaat Schotte: Ik heb hem tijdens de voorbereiding uitgebreid kunnen spreken. Als hij even goed koerst als hij praat, komt het zeker in orde. Dan gaat hij een dikke prijs rijden. Ik hoop het voor hem."

  Wuyts: "Zomaar de Ronde van Vlaanderen binnen halen, dat zie ik Boonen niet meer doen. Daarvoor is de explosiviteit, de jus in de benen te ver weg. Parijs-Roubaix kan wel. Een vijfde kassei sluit ik niet uit voor Boonen."

  Vandegoor: "Boonen doet er nog altijd heel veel voor. Hij staat nog altijd even mager. Ik hoop voor hem dat hij nog eens grote knaller kan afschieten."

  Schotte: "Ik ben zeer benieuwd. Ik hoop dat hij geen naweeën ondervindt van zijn zware val in Abu Dhabi. Ik denk dat het goed komt, maar het blijft koffiedik kijken tot in Sanremo. Laat ons hopen dat hij gespaard blijft van valpartijen."

  Fabian Cancellara (34)

  "Linkeballen in de Ronde"

  Wuyts: "Op grond van hun kracht zal het kampen worden voor Tom Boonen en Fabian Cancellara, die gaat toch wat dalwaarts. Ze hebben twee andere troeven die ze kunnen uitspelen: hun leepheid en hun koersverstand. Dat heeft Cancellara dit seizoen al bewezen door weg te rijden in een afdaling en zo een etappe te winnen op Mallorca."

  Vandegoor: "Cancellara is volgens onze informatie erg gebeten door de vraag "Kan hij het nog?" Dat prikkelt hem enorm. Die zege op Mallorca is een teken aan de wand."

  Schotte: "Soms zeggen ze focus wat afneemt bij renners die afscheid nemen. Ik heb in Dubai kunnen vaststellen dat het niet zo is. Cancellara werd vierde op Hatta Dam. Dat lijkt een onbelangrijke uitslag, maar vorig jaar won Degenkolb die etappe. En we weten wat de Duitser nadien gespresteerd heeft in Sanremo en Roubaix."

  Wuyts: "Ik geloof nooit dat Cancellara nog weg kan rijden op de Oude Kwaremont. Of dat hij de allerlaatste medevluchters overboord gooit op de Paterberg. Ik zie hem wel weer linkeballen om een aanval te plaatsen waarbij de rest net iets te lang wacht. Een vierde keer de Ronde winnen zou straf zijn. Ik sluit het niet uit, maar het wordt moeilijk."

  Philippe Gilbert (33)

  "Tweede keer Luik-Bastenaken-Luik"

  Wuyts: "Philippe Gilbert is zeer goed uit de winter gekomen. In de Ronde van Murcia heeft hij Valverde achter zich gelaten."

  Vandegoor: "En hij tweet dat hij zes en een halfuur gaat trainen. Dat zijn tekenen dat hij extra gemotiveerd aan de start van het nieuwe seizoen staat."

  Wuyts: "Of dat volstaat om straks mee te doen in de Ardennnen moeten we afwachten. Ik denk niet dat we nog de Gilbert van 2011 gaan terugzien. Als hij daar voor 90 procent bij aansluit, zal het al goed genoeg zijn me dunkt."

  Schotte: "Hij zal nog altijd proberen om in Luik toe te slaan. Dat wordt steeds moeilijker, maar het blijft wel de wedstrijd in zijn streek. Ik hoop dat hij hem een tweede keer wint."

   

  Gilbert in de Ronde?

  Vandegoor: "Zaterdag rijdt Gilbert de Omloop. Het zou me niet verbazen als hij een pad in de korf zet van Greg Van Avermaet met het oog op de Ronde van Vlaanderen."

  Wuyts: "Als je ze allebei uitspeelt in de Ronde van Vlaanderen worden je kansen groter. Op voorwaarde dat ze mekaar niet voor de wielen rijden, dat ze mekaar voldoende kansen gunnen en dat ze om beurten aanvallen. Daar zit zeker muziek in."

  Schotte: "Mag hij die koersen rijden? Gaat hij die rijden?"

  Wuyts: "Ik heb een beetje medelijden met de ploegleider die daar een eenheid in moet smeden. Als het lukt, zoveel te beter. Misschien kunnen ze een compromis vinden? In de Ronde denkt Gilbert in de eerste plaats aan Van Avermaet. En in de Amstel Gold Race draaien ze de rollen om."

  Woensdag krijgt u deel 2 van onze vooruitblik: winnen Van Avermaet en Vanmarcke dit voorjaar een topklassieker?