• home
 • video
 • pas verschenen

  VIDEO: Scheidsrechters zonder humor (maar soms net wel)

  Paul Gascoigne was ooit het slachtoffer van een ref zonder humor.

  Afgelopen weekend werd een speler van Trabzonspor weggestuurd, omdat hij de scheidsrechter een rode kaart toonde. Hij had beter moeten weten, want de geschiedenis leert ons dat refs weinig gevoel voor humor hebben. Een overzicht van een aantal scheidsrechters die het allemaal iets te serieus namen.

  De aanleiding: Salih Dursun geeft rood en krijgt rood

  Het oervoorbeeld: stank voor dank voor Paul Gascoigne

  Paul Gascoigne heeft altijd een lastige relatie gehad met de scheidsrechters, maar hier valt hem weinig te verwijten. Gascoigne vindt toevallig een gele kaart die uit de zak van ref Dougie Smith is gevallen. Hij loopt naar de ref en steekt de kaart hoog op als was hij de ref en Smith de scheidsrechter. Smith schudt meewarig het hoofd en geeft Gascoigne zélf een gele kaart.

  De gefrustreerde: cynische Capdevila gestraft

  Joan Capdevila speelde in zijn nadagen nog voor Lierse, maar toen hij enkele jaren geleden nog het mooie weer maakte bij Villarreal werd hij om een wel heel bijzondere reden weggestuurd. In de match tegen Barcelona gaf de ref een gele kaart aan Busquets, maar toen hij zich realiseerde dat dat zijn tweede was, pretendeerde hij dat de kaart voor (Villarreal-speler) Llorente was.

  Niet veel later speelde Villarreal tegen Valencia toen Llorente na een forse tackle terecht een tweede gele kaart kreeg. "Ik vermoed dat die kaart eigenlijk voor Busquets is", zei Capdevila cynisch tegen de ref, waarna hij zelf geel ontving. "En die kaart is ook voor Busquets, niet?" Capdevila mocht meteen inrukken met een tweede gele kaart.

  Houd de dief: Teo Gutierrez steelt de vanishing spray

  Sporting-speler Teo Gutierrez wil zijn doelpunt in de Europa League vieren met een boodschap op het veld. Klein probleempje: hij heeft hiervoor de vanishing spray van de ref nodig. Gutierrez steelt de bus, maar slaagt er niet in zijn tekst op het gras te spuiten. De ref kan de stunt maar matig appreciëren: geel!

  De goochelaar: Jan Gunnar Solli doet de bal verdwijnen

  We hebben het allemaal wel eens gedaan of toch minstens willen doen. De bal onder je shirt verstoppen en toch voortspelen. Jan Gunnar Solli deed het in de Noorse competitie. Denk jij dat de ref kon lachen met het frivoliteitje?

  De broer van: rood omdat je Cruijff heet

  Het is niet altijd makkelijk om de broer van een beroemde voetballer te zijn, zeker niet als die voetballer Cruijff heet. Toen de grote Johan door iedereen werd beschouwd als de beste voetballer ter wereld speelde zijn broer Henny op een lager niveau bij AFC Amsterdam. Op een dag maakte Henny een overtreding die hem op geel kwam te staan. Toen de scheidsrechter zijn naam vroeg, antwoordde hij "Cruijff". De ref dacht dat hij voor de gek werd gehouden en gaf Henny prompt rood.

  Held, maar niet voor de ref: tackle nooit een streaker

  Als een streaker het veld bestormt, duurt het vaak een tijdje voor hij gevat kan worden. Sommige spelers willen dan de ordediensten helpen, met een tackle of iets dergelijks. De dankbaarheid van de ref laat zelden lang op zich wachten: rood voor de "held", want agressiviteit is uit den boze op een voetbalveld.

  Een unicum: een ref met humor!

  Dat het ook anders kan, bewees scheidsrechter Lee Probert in de match tussen Wigan en Fulham. Probert werd per ongeluk door twee spelers tegelijkertijd getackeld. Terwijl hij zich liet verzorgen, zwaaide het slachtoffer al lachend met een rode kaart naar zijn twee belagers. Goed gespeeld!