• home
 • video
 • pas verschenen

  Sporza-wielerjournalisten genoten het meest van Van Aert en Nys

  Dit was het veldritjaar: Van Aert heerst, mooi afscheid Nys, sensationeel WK.

  Het veldritseizoen zit erop, maar onze wielerjournalisten blikken nog een laatste keer terug. Wat is het topmoment van Maarten Vangramberen, Carl Berteele, Paul Herygers, Karl Vannieuwkerke, Christophe Vandegoor, Renaat Schotte en Michel Wuyts?

  Moment van Maarten Vangramberen: Werelbekercross in Namen

  "Het mooiste moment voor mij was de Wereldbeker in Namen. We kregen een zinderende finale tussen de twee piepjonge crossklasbakken Van Aert en Van der Poel."

  "Van der Poel won zijn eerste wereldbekercross ooit na een heleboel ellende van de maanden ervoor."

  "Zijn ogen, vlak voor de finish, spuwden vuur. Een blik om nooit meer te vergeten."

  "Een paar meter voorbij de aankomst zeeg hij neer. Hij bleef minutenlang op de koude grond liggen: kapot, weg van de wereld door de complete uitputting."

  "Hij wou zo graag winnen en dat deed hij. Niet omdat hij de beste was, wel omdat hij dat het meest wilde."

  Moment van Carl Berteele: Nys wint in Koksijde

  "Sven Nys wint in Koksijde, mijn favoriete moment van dit seizoen, zeker in combinatie met de overwinning in Hasselt de dag voordien, al reed Wout van Aert daar toen niet mee. Ook mooi was dat Mathieu van der Poel in diezelfde cross zijn wederoptreden maakte."

  "Nog mooie momenten die later in het seizoen zijn gebeurd: Van Aert die de Grand Slam pakt en Nys die iedereen blijft verbazen met zijn uitmuntende conditie in zijn afscheidsjaar."

  Moment van Paul Herygers: WK in Heusden-Zolder

  "Voor mij was het mooiste moment van het seizoen het wereldkampioenschap in Zolder. De twee topfavorieten, Van Aert en Van der Poel raakten in elkaars voorwiel verstrikt. Toch konden ze hun koelbloedigheid bewaren."

  "Daarna was er de stressvolle achtervolging, waar Van Aert met het beste resultaat ging lopen: de wereldtitel."

  Moment van Karl Vannieuwkerke: Toupalik op WK Beloften

  "Voor mij springt Toupalik op het WK voor beloften eruit. Hij denkt te voorbarig dat hij wereldkampioen wordt."

  "Het is toch opzienbarend dat de ploegleiding die jongen niet gezegd heeft hoeveel ronden er gereden moesten worden. Blijkbaar wordt verwacht dat hij dat zelf in de gaten houdt."

  "Wij zaten in de studio te kijken met Toon Aerts en Sven Vanthourenhout en op het moment dat Toupalik begint te sprinten denken we allemaal: "Wat doet die nu?" We keken elkaar met verbazing aan."

  Moment van Christophe Vandegoor: Incident Van Aert en Van der Poel op WK

  "Het moment van het seizoen? Het incident tussen Van der Poel en Van Aert op het WK in Zolder. En vooral de koelbloedigheid van Van der Poel. In zulke omstandigheden zou 90% van de mensen zijn been met volle kracht wegtrekken met grote kans op spaakbreuken, maar Van der Poel bleef kalm en rustig."

  "Mede dankzij de koelbloedigheid van Van der Poel, kon Van Aert de wereldtitel grijpen. Of met andere woorden, Van der Poel had die titel kunnen verbrodden voor Van Aert, maar hij deed het niet."

  Moment van Renaat Schotte: Wout van Aert in Zolder

  "Hét moment van het seizoen was voor mij Wout van Aert op het WK in Zolder. Eerst was er nog het incident tussen hem en Mathieu van der Poel, zoals Museeuw en Boscardin in de Ronde van Vlaanderen in 1997. Toch keert Van Aert terug en rekent dan af met Lars van der Haar. Topmoment!"

  "Daarnaast steekt natuurlijk de Grand Slam van Van Aert erbovenuit."

  Moment van Michel Wuyts: Laatste ronde van Nys in Koksijde

  "Oud en jong in een huiveringwekkende strijd. Duidelijke gretigheid bij Nys om toch maar een cross van de bovenste plank te winnen."

  "Vooral het beeld voor het opdraaien van de laatste rechte lijn blijft me bij, in de Polderweide. Zij aan zij, tot de dood tegen elkaar strijdend."

  "Uit dat beeld kun je nog niet opmaken wie er zal winnen. Dat kan je wel bij het volgende beeld. Nys zet aan en Van Aert buigt het hoofd."

  "Het vervolg is minstens zo indrukwekkend. Nys laat zich volledig gaan in het interview en spreekt van een orgelpunt. Ik denk dat hij op dat moment de diepere betekenis van die uitspraak nog niet doorhad, namelijk dat het zijn laatste grootste winst van zijn carrière was."

  "Ik kies dit moment boven het WK of het BK omdat het een onverwachte winnaar was die het haalde. Ondanks de mooie strijd op het WK was de winnaar daar wel zoals verwacht."