• home
 • video
 • pas verschenen

  Onvergetelijke Nys-momenten volgens de wielerjournalisten

  Sven Nys: een topsporter die alles gewonnen heeft

  Sven Nys heeft in zijn carrière alles gewonnen wat er te winnen valt, en dat meerdere keren. Maar wat blijft Wuyts, Herygers en co bij van Nys? Mijmer een laatste keer mee over de ongeëvenaarde loopbaan van de Kannibaal met onze Sporza-wielermannen.

  Michel Wuyts: Koppenberg (2006) en Hofstade (2005)

  "2006. Nys komt op de Koppenberg moeilijk uit de voeten, maar vindt toch de tijd om op de top af te stappen en zijn tubes af te laten."

  "Daarbij overschouwt hij ostentatief het veld en in een mum van tijd pakt hij iedereen terug. Nys wint de race met een minuut voorsprong."

  "Een nog straffere stoot zag ik hem doen in Hofstade (Wereldbeker 2005). Door pech bij de start vertrekt hij helemaal als laatste. Hij begint aan een jacht van een uur en weet uiteindelijk te winnen."

  "Ik kies dit boven het WK of het BK, omdat Nys iemand is die geen enkele cross liet schieten. Iets wat anderen wel doen om te kunnen pieken naar een kampioenschap. Hij wil iets terugdoen voor een organisatie, uit eerzucht. Hij verschijnt overal aan de start."

  Schotte en Vannieuwkerke: WK in Louisville

  Renaat Schotte

  "Altijd het WK van Louisville 2013, geen twijfel mogelijk De puzzel paste perfect: dramatische weersomstandigheden, een koers aan de andere kant van de oceaan. Het WK was bovendien een dag vroeger dan gepland door overstromingen."

  "Mister CX Ambassador 'His Svenness' wint voor een dol Amerikaans publiek. Hij maakt ook definitief komaf met de mythe van de niet-kampioenschapsrenner."

  "WK-podiumplaatsen in overvloed, gekoppeld aan 9 Belgische titels, dan ben je een man van kampioenschappen. De kroon op de rijkst gevulde loopbaan ooit in het veldrijden."

  Karl Vannieuwkerke

  "Misschien toch zijn tweede wereldtitel in Louisville, na het spannende duel met Klaas Vantornout. Na al die keren amechtig proberen om die tweede wereldtitel te behalen, lukt het dan toch nog. Het is wellicht niet zijn mooiste zege, maar misschien wel zijn meest waardevolle, met veel symboolwaarde."

  "Stel je voor dat hij maar één keer wereldkampioen was geworden. Was zijn carrière dan minder waard geweest? Wat zouden de kenners er dan over gezegd hebben (lacht)?"

  Maarten Vangramberen: professionele attitude naar de media

  "Hét topmoment na zo'n carrière kun je niet benoemen. Maar ik heb de professionele attitude van Nys naar ons, de media, altijd erg bewonderd."

  "Nys is en was altijd beschikbaar voor wat toelichting, niet alleen tijdens de grote momenten, want dan doet iedereen dat wel, maar vooral ook wanneer het wat minder ging."

  "Ik herinner me de cross in Namen in 2010. Het draaide al niet erg lekker met Nys en boven op de citadel moest het veldriticoon uit Baal nog eens opgeven ook. Nys trok moedeloos naar z'n camper waar vele anderen niet meer uit zouden komen. We gingen toch maar even polsen bij Sven of een reactie over de opgave nog kon en het antwoord was: waar en wanneer?"

  "Nys moest best nog wel een eindje wandelen om tot bij ons te komen voor een interviewtje helemaal op het einde van de uitzending. Echt veel zin had hij daar wellicht niet in, maar hij deed dat zonder verpinken. Sommige zien dat misschien als een vorm van vleien naar de media toe, maar het is vooral een voorbeeld van een grenzeloos professionalisme en een voorbeeld voor velen."

  Carl Berteele: Winst in Loenhout (2005)

  "Ik vind het strafste wat ik ooit van hem zag - naast uiteraard die fenomenale 21 jaar in het veld tout court - zijn winst in Loenhout in 2005."

  "Loenhout is voor mij dé feestcross bij uitstek, omdat ik dan niet moet werken en er al 20 jaar met kameraden naartoe trek om er van de cross te genieten."

  "En bij één van die edities heeft Sven ongeveer halfkoers pech en komt ie door als 23e ongeveer. Wat daarna volgde was een adembenemende, bloedstollende en bij momenten kippenvelveroorzakende achtervolgingsrace, waarbij het publiek per ronde gekker en gekker werd."

  "Door de golf van enthousiasme die door de massa ging wist je steeds waar Nys zich op het parcours bevond. Uiteindelijk won Nys die cross nog."

  Paul Herygers: Merci, Svenneke

  "Er zijn zoveel momenten. Er waren thrillers, actiefilms, emoties. Er was een levensles voor de treiterende toeschouwer waarbij Nys verhaal ging halen."

  "Uiteindelijk is zijn hele carrière een langspeelfilm op het hoogste, eerlijkste sportieve niveau."

  "Tot in zijn laatste seizoen kon hij wedijveren met de allerbesten, denken we maar aan zijn Wereldbekerzege in Koksijde, waar hij de man die het potentieel heeft om hem te benaderen of zelfs te overtreffen (Van Aert) kon verslaan. Maar dat zal de toekomst uitwijzen."

  "Ik kan maar één ding zeggen: merci, Svenneke."

  Christophe Vandegoor: Respect voor de lange en uitzonderlijke carrière

  "Ik heb geen topmoment, maar wel respect voor die lange en uitzonderlijke carrière."

  "Een normale carrière duurt maximaal 15 jaar, maar hij heeft zo geleefd dat hij het uiteindelijk 20 jaar heeft volgehouden. Feesten en drinken kan nadien ook nog, alhoewel de kans klein is dat controlefreak Nys dat veel gaat doen."

  De prijzenkast van Sven Nys in één oogopslag