• home
 • video
 • pas verschenen

  Sven Nys: "Het is voorbij, het is afgelopen, het is mooi geweest"

  Sven Nys vliegt in de armen van zijn zoon.

  In de Sluitingsprijs in Oostmalle is een tijdperk afgesloten. Veldritkeizer Sven Nys (39) heeft zijn allerlaatste wedstrijd gereden. "Ook mijn laatste cross heb ik met een goed gevoel kunnen strijden in de frontlinie. Het is mooi zo. Ik ben een supergelukkig mens", sprak Nys.

  "Afgesloten met mooie koers"

  "Het is voorbij, het is afgelopen, het is mooi geweest", zei Sven Nys na zijn allerlaatste veldrit bij de collega's van Play Sports. "Ik heb afgesloten met een mooie koers."

  Nys finishte in Oostmalle als 27e. Pech hield hem van een mooie ereplaats. "Ik heb nog lang meegedaan voor de overwinning, maar Van der Haar maakte een fout en ik reed in zijn koffer."

  "Het punt van mijn zadel kwam naar beneden. Ik heb nog even achtervolgd, maar ik kon geen snelheid meer ontwikkelen. Ik kon geen druk meer zetten. De veer was gebroken."

  "Ik heb alles gegeven om nog een keer op het podium te staan. Toen dat niet meer lukte, heb ik besloten om alleen nog maar te genieten."

  "Gewacht op mijn maat"

  Tim Merlier gunde Sven Nys nog een achtste plaats in de Sluitingsprijs, maar daar ging hij niet op in.

  "Neen, met de uitslag was ik niet meer bezig. Ik wachtte op mijn maat (Sven Vanthourenhout, red)", antwoordde Nys.

  "Ik heb heel veel aan hem te danken. De laatste jaren heeft hij iets minder gepresteerd, maar voor mij heeft hij heel veel betekend buiten de koers."

  "Hij kent mij door en door. we hebben dezelfde interesses. Dankzij hem heb ik dit tot mijn 39e kunnen volhouden. Dat zal ik nooit vergeten."

  "Zijn overwinningen en zijn palmares heeft hij allemaal zelf afgedwongen", blijft Sven Vantourenhout bescheiden. "We hebben wel een unieke band, we zijn vrienden voor het leven."

  "Dat hij op wachtte, vind ik een erg mooi gebaar van de mens Sven Nys. Ik wist het niet. Ik hoorde het de mensen plots roepen. Het is een hele grote meneer."

  "Ik heb ook nog met volle teugen kunnen genoten. Ik voelde veel appreciatie van de supporters. Zo is het mooi om afscheid te nemen van een erg mooie sport."

  "Ik vind het oké zo"

  Aan de finish stonde de hele entourage Sven Nys op te wachten. "Dat was emotioneel. Er speelde veel door mijn hoofd", vertelde hij.

  Opvallend hoe koel Nys bleef na zijn allerlaatste wedstrijd. "Ik ben er volledig klaar voor. Ik ben een supergelukkig mens. Ik had me hier goed op voorbereid."

  "Het is wat het is. Ik heb me mijn hele carrière 365 dagen per jaar gegeven voor mijn sport. Ik hoop dat de jeugd, de sponsors en de organisatoren daar de vruchten nog van plukken."

  "Ik vind het oké zo. Ook in de laatste cross heb ik met een goed gevoel kunnen strijden in de frontlinie, zelfs in zo'n snelle cross. Het is mooi zo."

  "Ik ga dit stuk in mijn leven nu afsluiten met mensen die me dierbaar zijn. Binnen een maand verdwijn ik een klein beetje in de anonimiteit. En dan geef ik mijn leven een andere draai", besluit de toekomstige teammanager van de Telenet-ploeg.

  Zoon Thibau: "Fakkel overnemen"

  Thibau Nys liet zijn tranen de vrije loop in Oostmalle. "Papa zijn laatste koers is toch wel heel speciaal. Dat doet wel iets. Het is heel emotioneel", vertelde de 13-jarige knul.

  "Ik heb hem altijd gekend als renner. Nu is dat voorbij en dat is toch raar. Ik heb alles meegemaakt. Hij heeft me altijd overal meegenomen. Het zal raar zijn als hij 's zondags niet meer koerst."

  Nu is het aan Thibau, die bij de aspriranten crost. "Het zal aan mij zijn om de fakkel over te nemen. Ik weet niet of ik zo vaak zal winnen. Dat zal erg moeilijk zijn, maar ik ga het toch proberen."

  "Ik wil er absoluut voor gaan. Daar heb ik alles voor over. Ik ga er 100 procent voor leven. En papa gaat meer tijd voor mij hebben. Daar kijk ik naar uit."

  De laatste wedstrijdmeters van Sven Nys