• home
 • video
 • pas verschenen

  Sunday Times: "Russische antidopingbaas wilde boek schrijven"

  Kamajev stierf vorige week op zijn 52e, volgens TASS na een hartaanval.

  Nikita Kamajev, de voormalige baas van het Russische antidopingagentschap Rusada, heeft de Sunday Times kort voor zijn dood een mail gestuurd waarin hij aangaf dat hij de waarheid over de medische sportbegeleiding in Rusland wou onthullen in een boek. Kamajev stapte eind vorig jaar op bij Rusada na het vernietigende WADA-rapport over doping in de Russische atletiek. Hij stierf vorig weekend op zijn 52e, volgens een nieuwsbericht aan de gevolgen van een hartaanval.

  The Sunday Times pakt vandaag op zijn voorpagina uit met het bericht onder de titel: "Russische dopingbaas wilde alles vertellen".

  Begin december, tien weken voor zijn dood, stuurde Kamajev een mailtje naar David Walsh, chef sport van de krant. Walsh is ook de man die Lance Armstrong aan de dopinggalg schreef. 

  Kamajev schreef in zijn mail dat hij klaar was om als klokkenluider de Russische geheimen over de ontwikkeling van prestatiebevorderende middelen te onthullen.

  "Ik wil een boek schrijven over het werkelijke verhaal van sportgeneeskunde en doping in Rusland, sinds ik in 1987 als jonge wetenschapper begon te werken in een geheim laboratorium van het USSR Instituut voor Sportgeneeskunde", luidde het.

  "Ik heb informatie en feiten die nooit eerder zijn verschenen." Kamajev wou Walsh als co-auteur van het boek. Maar dat zal er wellicht nu niet komen.

  Kamajev stapte half december op

  Nadat een speciale commissie van het Wereldantidopingagentschap (WADA) in november haar rapport had voorgesteld over wijdverspreid en door de staat gesteund dopinggebruik in de Russische atletiek, werd Rusland geschorst voor alle atletiekcompetities.

  Om te mogen deelnemen aan de Spelen in Rio moest Rusland een aantal maatregelen nemen. Eén daarvan was een wissel aan de macht van de Rusada-top. Kamajev stapte half december op. Vorig weekend voelde hij zich na een skitrip onwel en overleed hij. Volgens het nieuwsagentschap TASS aan de gevolgen van een hartaanval.