• home
 • video
 • pas verschenen

  De Weert: "Punchers met klimmersbenen maken zeker kans in Rio"

  De Weert: "Al nagedacht over namen, maar eerst nog overleggen."

  Kersvers bondscoach Kevin De Weert is in Rio om het parcours van de olympische wegrit te verkennen. "Het is een heel mooi en uitdagend parcours", vertelt hij. "Maar niet onoverkomelijk lastig voor de Belgen."

  Met de Olympische Spelen staat Kevin De Weert al meteen voor een stevige vuurproef als bondscoach. Hij trok deze week naar Brazilië om er het parcours te verkennen en vertelde Sporza-journalist Christophe Vandegoor over zijn bevindingen.

  "Ik denk dat wij als Belgen zeker een competitieve ploeg aan de start kunnen brengen", zegt De Weert. "Het is niet onoverkomelijk lastig voor ons. Dan spreek ik niet meteen om er te gaan winnen, maar om te gaan meedoen."

  Eerder deze week klonk het in de kranten nog dat er een klim van het kaliber van Alpe d'Huez op het parcours ligt. "In de titel stond dat, maar dat heb ik nooit gezegd. Ik heb gezegd dat het géén Alpe d'Huez is. Het is een klim van 8.9 kilometer, maar niet in één stuk. Het is vier kilometer klimmen, dan een stukje afdaling en dan opnieuw vier kilometer."

  "Die kilometer afdaling kan voor sommigen al voldoende zijn om te herstellen. Punchers maken een kans als ze beschikken over de nodige klimcapaciteiten."

  Komt Van Avermaet dan in aanmerking? "Over namen heb ik al nagedacht, maar ik moest het parcours eerst nog bekijken en dat samenleggen met de andere informatie die ik al gekregen heb. Dan ga ik met de renners overleggen en dan hoop ik er samen uit te komen."

  Een andere kandidaat is Floris De Tier, die deze week nog negende werd in de koninginnenrit in de Ronde van Oman. "Hij heeft me aangenaam verrast op Green Mountain", vertelt De Weert. "Ik hoor veel goede dingen over hem, dus waarom niet? Green Mountain is een mooi vergelijkingspunt voor de klim in Rio."

  "Overleggen met de ploegen over wanneer de renners afreizen naar Rio"

  Heeft de bondscoach al een idee over de weersomstandigheden die de renners mogen verwachten? "De gemiddelde temperatuur zou tussen 16 en 26 graden zijn. Dat zouden de Belgische renners toch moeten kunnen verdragen."

  Dan is er ook nog het tijdsverschil met België, dat in de zomer vijf uur bedraagt. Maar tussen de Ronde van Frankrijk en de Spelen is er niet veel tijd, dus wanneer vertrekken de renners best? "Als je de regel van één uur per dag toepast, moet je vijf dagen op voorhand hier zijn. Maar dat zal in samenspraak met de renners en de teams zijn. Ik denk dat we vooral goed moeten overleggen."