• home
 • video
 • pas verschenen

  Wauters: "De Spelen in 2020? Dat is nog heel ver weg"

  De Belgian Cats spelen morgen een belangrijk EK-kwalificatieduel tegen Polen. Topspeelsters Emma Meesseman en Ann Wauters geloven in de kansen van de Belgen. "Deze ploeg verdient een plaats op dat EK."

  Ann Wauters (35) en Emma Meesseman (22) zijn de uithangborden van het vrouwenbasketbal in België en dus is de vergelijking tussen beiden nooit ver weg. De weg die Meesseman aflegt, vertoont tot nu toe dan ook grote gelijkenissen met de carrière van Wauters: ze passeerden allebei al langs Moskou, Villeneuve d'Ascq, de WNBA en nu Jekaterinenburg.

  "Dat is puur toeval", vertelt Meesseman. "Het is natuurlijk een eer om met Ann vergeleken te worden, maar ik heb nooit gezegd: "Ann heeft daar gespeeld, ik ga ook".  Nu ga ik naar Jekaterinenburg omdat het een ongelooflijke kans is. Qua budget is het de grootste ploeg in Europa. We hebben hele goeie speelsters, maar dit seizoen moeten we bewijzen dat we het samen kunnen waarmaken."

  "Dat was een kans die ze niet kon laten liggen", weet ook Ann Wauters. "Emma is schitterend bezig, maar in de Euroleague ga ik het haar wel moeilijk proberen te maken." Wauters verhuisde ook zelf nog maar pas naar Galatasaray, de tegenstander van Jekaterinenburg in de kwartfinales.

  "Die transfer was geen makkelijke keuze. Het is nooit fijn om een ploeg achter te laten, maar de Europese uitschakeling met Castors Braine was een grote ontgoocheling. In Turkije krijg ik opnieuw een sportieve uitdaging. Nog eens echt leven als prof en spelen voor de beker en de titel, die kans krijg je niet meer op mijn leeftijd."

  "België kan verrassing worden op het EK"

  Ook bij de Belgian Cats begint Ann Wauters aan een nieuwe sportieve uitdaging, de kwalificatie voor het EK. "Ik dacht echt dat de nationale ploeg een afgesloten hoofdstuk was. Ik ben mama geworden en had andere prioriteiten. Maar nu is het systeem veranderd. Ik hoef geen lange periodes meer bij de nationale ploeg te zijn."

  "Maar ook sportief geloof ik in het project. We hebben een talentvolle groep die verdient om op het EK te staan. Alleen is de weg ernaartoe soms zo moeilijk. Ik hoop dat ik met mijn ervaring een steentje kan bijdragen."

  "Haar kalmte op het veld kan zeker een verschil maken. Tegen Wit-Rusland was het precies die ervaring die we misten", vertelt Meesseman. "We verliezen daar heel nipt. Met Ann hebben we wel die combinatie tussen jonge beloftevolle speelsters en ervaren speelster."

  De match tegen Polen is een cruciaal duel, maar Ann Wauters denkt ook al aan de kansen van de Cats op het EK. "Op zo'n toernooi zijn er altijd verrassing. Nu kan België dat zijn. We mogen ons niet wegstoppen want we hebben talent genoeg. De puzzelstukjes moeten natuurlijk allemaal net goed vallen, maar dat is sport."

  De vorige keer dat België op het EK stond is al bijna tien jaar geleden. "Toen hadden we ook een goeie ploeg", herinnert Wauters zich, "maar misten we de Olympische Spelen op een haar. Dat blijft dus een onvervulde droom. Doorgaan tot 2020? Dat is nog heel ver weg. Ik bekijk het liever stap per stap, maar het zou een mooi orgelpunt zijn."