• home
 • video
 • pas verschenen

  Pro League: "België wil een testland worden voor videoscheidsrechters"

  De Pro League, de vereniging van 16 voetbalclubs uit eerste klasse, heeft vandaag vergaderd over het introduceren van videorefs in België. Concreet is het allemaal nog niet, maar alle clubs steunen het idee om een testland te worden.

  In Engeland, Frankrijk, Duitsland en Italië wordt op dit moment al gebruikgemaakt van doellijntechnologie. De Pro League wil meteen een stapje verder gaan.

  "De doellijntechnologie die nu bestaat is gebaseerd op cameratechnologie. Dat vraagt sowieso extra mensen in het stadion, net als een videoref. Daarom willen we liever meteen voor het systeem van videorefs gaan", zegt Directeur-Generaal van de Pro League Ludwig Sneyers aan Sporza.

  "We zijn al jaren vragende partij om testland te worden voor videorefs. Dan bedoelen we niet een systeem als in Nederland waar er geen communicatie is tussen de videoref en de scheidsrechter. We willen een testsysteem mét communicatie, waar we echt voordeel uit halen."

  "Volgend seizoen videorefs in België lijkt me ambitieus"

  De sleutel voor Belgische videorefs ligt bij de FIFA. Op dit moment laat de Wereldvoetbalbond zo een videoref niet toe. In tegenstelling tot doellijntechnologie.

  "Maar er bestaat wel een opening bij de FIFA om van dat conservatisme af te stappen. Volgend seizoen al videorefs gebruiken lijkt me wel heel ambitieus. In maart komt het adviserend orgaan van de FIFA samen."

  "Zij zullen de verdere stappen bepalen. Zo wordt het heel belangrijk duidelijk alle procedures te omschrijven. Bijvoorbeeld bij welke spelfases de videoref gebruikt mag worden? Daarna moet een bedrijf het systeem uitwerken en komt het financiële ook nog aan bod."

  "Als het systeem er komt, zou het raar zijn om het bij bepaalde matchen te implementeren en bij anderen niet. Ik denk dat we het dan best bij alle clubs installeren."