• home
 • video
 • pas verschenen

  Haneveer: "Brecel is gedrevener aan het trainen, dat is nodig voor de wereldtop"

  Luca Brecel staat 28e op de wereldranglijst, maar wil naar de absolute top.

  Luce Brecel is de laatste weken sterk bezig met twee (verloren) finales en een zege gisteren in de derde ronde van de Welsh Open tegen ex-wereldkampioen Shaun Murphy. Ex-prof Bjorn Haneveer is onder de indruk: "Luca heeft in de eerste jaren van zijn carrière wat aanpassing nodig gehad om echt te kunnen doorbreken, maar de progressie die hij nu maakt, is fenomenaal", zegt de snookercommentator aan Sporza. "Hij is naar het schijnt gedrevener aan het trainen. Vroeger teerde hij veelal op zijn talent."

  Brecel speelde tien dagen geleden op de German Masters als eerste landgenoot de finale van een rankingtoernooi. Vorig weekend raakte de 20-jarige Belg ook zo ver in de World Snooker Shoot-out. En vanavond staat de nummer 28 van de wereld - zijn hoogste ranking -  in de achtste finales van de Wales Open tegenover de Chinees Ding, de nummer 12.

  "De afgelopen weken gaat het fantastisch met Brecel", trapt Haneveer een open deur in. "Hij heeft de eerste jaren van zijn carrière wat aanpassing nodig gehad om echt door te breken. Maar hij lijkt er nu helemaal klaar voor te zijn."

  "Dat komt misschien een beetje als een verrassing, omdat het zo lang geduurd heeft. We dachten allemaal dat het wat sneller zou gaan. Hij zit nu eigenlijk in zijn zesde seizoen."

  "Het ging wel al de goeie kant op, want hij ging gestaag omhoog op de wereldranking. Maar de progressie die hij nu maakt, is natuurlijk fenomenaal."

  Waarom lukt het nu? "Naar het schijnt is hij gedrevener aan het trainen. Vroeger teerde hij veelal op zijn talent. Want hij is een ongekend supertalent, waarvan er misschien geen tien van in de wereld rondlopen. Misschien ging het allemaal een beetje te makkelijk in het begin van zijn carrière."

  "Maar het laatste anderhalf jaar is hij blijkbaar goed aan het trainen. Ik zeg niet dat hij dat anders niet deed, maar nu toch gedrevener. En dat heeft hij toch nodig om de absolute top te bereiken."

  "Hij is constanter geworden en volwassener in zijn spel"

  Vorig jaar in Karakters, het programma met Ben Crabbé, kwam de jonge snookerspeler nogal onverschillig over. "Misschien is er toen een soort van klik geweest. Hij kwam niet echt goed uit de verf voor een groot deel van het publiek."

  "Misschien was dat de extra stimulans die hij nodig had om die extra stap te zetten en nog meer te leven voor zijn sport. Hij is een stuk constanter geworden en een stuk volwassener in zijn spel. Het roekeloze gaat er een beetje uit."

  "Vroeger wou hij elke bal kunnen potten, waarschijnlijk omdat hij op training zo goed speelt. Procentueel gezien is dat echter niet altijd de juiste keuze. Je moet leren aanvoelen wanneer het kan en wanneer het niet kan. Ik denk dat hij dat nu beter doet."

  "Hij moet niet echt verdedigend gaan spelen, maar zijn eigen spel behouden. Maar hij moet de beslissingen beter afwegen. Dat is iets waar spelers als Shaun Murphy en Neil Robertson in hun begincarrière ook veel last van hadden. Zij hebben ook vier à vijf jaar nodig gehad om echt door te breken."

  "Die jongens zijn natuurlijk absolute toppers. Als Brecel op deze manier doorgaat, zit er misschien ook wel een carrière à la Murphy in. Hij heeft natuurlijk nog een weg te gaan. Hij is goed bezig, maar nu moet hij doorzetten. Met deze goeie resultaten tankt hij alvast weer het geloof. En dat is heel belangrijk. Hij raakt niet in paniek op sleutelmomenten. Dat voelt een tegenstander ook."

  "Constanter worden door techniek te verbeteren"

  Ronnie O'Sullivan noemt Brecel de Roger Federer van de snookersport. Haneveer gaat niet helemaal akkoord: "Federer is puur een stilist, Luca speelt op flair, niet echt op techniek. Hij heeft het in zich om toernooien te winnen. Maar of hij constant zal zijn, dat zal de toekomst uitwijzen. Daar kun je heel moeilijk over oordelen. Om echt constant te zijn, denk ik dat zijn techniek dan iets beter moet. Wat absoluut kan natuurlijk."

  Haneveer geeft vanavond commentaar bij Brecel-Ding. "Ding is in principe de favoriet, maar de Chinees heeft het afgelopen anderhalf jaar heel weinig klaargemaakt. Ding is een van de beste spelers aller tijden. Als hij zijn niveau haalt, is het heel moeilijk voor iedereen. Met de huidige vorm en het vertrouwen bij Brecel en Ding is het een 50-50-wedstrijd geworden."