• home
 • video
 • pas verschenen

  Voor het derde jaar op een rij meer incidenten bij Belgische voetbalmatchen

  De politie moet nog altijd hard optreden in het voetbal.

  Het aantal incidenten bij Belgische voetbalwedstrijden is al voor het derde jaar op een rij toegenomen. In 2015 hebben de ordediensten 1.478 pv's opgesteld voor inbreuken op de voetbalwet. Dat zijn er 348 meer dan het jaar voordien, zo blijkt uit cijfers van de Voetbalcel van Binnenlandse Zaken.

  Alleen in 2007 (1.736) kreeg de Voetbalcel meer pv's van de ordediensten voor supporters die de voetbalwet overtraden. De voetbalwet is van toepassing op wedstrijden in eerste, tweede of derde klasse.

  Uiteindelijk sprak de Voetbalcel vorig jaar 1.169 stadionverboden uit, waarvan 1.119 met geldboete. 43 geverbaliseerden kregen alleen een boete. Dat is goed voor een som van 495.425 euro en 9.634 maanden stadionverbod.

  In 2014 werden 993 stadionverboden uitgesproken en voor 437.850 euro aan boetes geïnd. 2007 spant de kroon met (578.050 euro) meer boetes. Alleen in 2007 (1.282) en 2010 (1.217) zijn meer stadionverboden opgelegd.

  Toch is er volgens de Voetbalcel geen sprake van "een terugkeer van het hooliganisme zoals we dat vroeger kenden. Het gaat bij de incidenten niet om georganiseerde vechtpartijen en vandalisme. Het is veeleer het "zerotolerancebeleid" dat deze stijging kan verklaren", klinkt het.

  De Voetbalcel heeft de markantste incidenten van 2015 per maand opgelijst. In zes gevallen gaat het om incidenten bij voetbalwedstrijden in de lagere reeksen waar supporters van Antwerp, Beerschot-Wilrijk, La Louvière-Centre, ASV Geel, FC Liège, Lierse, Racing Mechelen en Eupen bij betrokken waren.

  Daarnaast maakt de Voetbalcel melding van onder andere confrontaties tussen supporters van AA Gent en Club Brugge in februari en mei, incidenten tussen Anderlecht en Club Brugge tijdens de bekerfinale in maart en supportersgeweld bij de Europa League-wedstrijd Anderlecht-Tottenham in oktober.