Ga naar de inhoud

meest recent

      Retro: AA Gent beleefde in 1991-1992 al Europese hoogdagen

       wo 17 februari 2016 14:47
      Evenaart AA Gent zijn sterkste Europese prestatie?
      AA Gent maakt in zijn eerste Champions League-campagne meteen indruk. De kampioen probeert vanavond tegen Wolfsburg een eerste stap naar de kwartfinales te zetten. In 1991-1992 kon AA Gent in de UEFA Cup al doorstoten naar de kwartfinales.

      Eerste ronde

      AA Gent schakelt Lausanne Sports uit na penalty's

      AA Gent lijkt na de heenwedstrijd zijn Europese ambities al te moeten opbergen. Gent verliest thuis met 0-1, maar kan de scheve situatie toch nog rechtzetten.

      In Lausanne eindigt de tweede ontmoeting op 0-1 dankzij een goal van de Nederlander Mark Verkuyl. Strafschoppen moeten een winnaar aanduiden en in die serie toont AA Gent zich een stuk secuurder: Gent wint met 1-4 en stoot door naar de tweede ronde.

      Tweede ronde

      Vandenbergh kopt Duitse droom aan flarden

      Eintracht Frankfurt was tijdens het Europese successeizoen 1991-1992 de tweede tegenstander van AA Gent. Na een 0-0 in het Ottenstadion zag het er opnieuw niet al te best uit voor AA Gent.

      Maar in zijn terugmatch klaarde AA Gent weer de klus tegen de leider in de Duitse competitie. Met een knappe kopbalgoal bracht Erwin Vandenbergh AA Gent in de 1/8e finales.

      Achtste finales

      Ook Dinamo Moskou stopt AA Gent niet af

      Tegen Dinamo Moskou kon AA Gent zijn heenwedstrijd voor eigen volk wel winnen. Erwin Vandenbergh en Marc Van der Linden waren de Gentse helden in het Ottenstadion.

      In Simferopol kwam het AA Gent van René Vandereycken niet meer in de problemen, al moest Gent wel temperaturen tot -10 graden en een zeer slecht veld trotseren.

      Kwartfinales

      "Luizenploeg" is niet opgewassen tegen Ajax

      Een dubbele confrontatie met Ajax blijkt het eindstation van het Europese sprookje van AA Gent. De heenmatch eindigt wel nog op 0-0. Ajax-coach Louis van Gaal noemt AA Gent door zijn defensieve spelstijl "een luizenploeg".

      In Amsterdam wordt AA Gent afgedroogd met 3-0. Bij Ajax speelden toen onder meer Frank de Boer, Danny Blind en Dennis Bergkamp.