• home
 • video
 • pas verschenen

  FIFA bestraft Beckenbauer, "omdat hij niet meewerkt aan onderzoek"

  Het gaat om de toewijzing van het WK 2018/2022, niet om die van 2006.

  De Ethische Commissie van de FIFA heeft Franz Beckenbauer gestraft, omdat hij niet wilde meewerken met een onderzoek naar de toewijzing van het WK 2018/2022. De Duitse voetbalbobo krijgt een waarschuwing en een boete van 7.000 Zwitserse frank (6.340 euro). De FIFA benadrukt dat deze zaak niks te maken heeft met de toekenning van het WK 2006 aan Duitsland.

  Beckenbauer is een levende legende bij onze oosterburen, hij boekte successen als speler van Bayern München en de Mannschaft. Met Duitsland won hij zowel als speler als als coach de Wereldbeker.

  "Meneer Beckenbauer slaagde er niet in om mee te werken in een onderzoek naar de toewijzing van het WK 2018/2022 ondanks herhaalde pogingen", luidde het in een communiqué van de onafhankelijke Ethische Commissie. 

  "Zo gaf hij geen informatie tijdens een gesprek en antwoordde hij ook niet op schriftelijke vragen die in het Engels en het Duits waren opgesteld."

  Het communiqué benadrukte nog dat het ging om de toekenning voor het WK 2018/2022, waar al heel wat om te doen is geweest. Rusland kreeg 2018 en Qatar 2022.

  Meteen na de toewijzing rezen er vragen over de toekenning, maar een FIFA-onderzoek concludeerde dat er geen sprake was van omkoping. Het onderzoek werd echter heropend en ook het Zwitserse gerecht speurt naar sportieve fraude.

  Wat was rol van Beckenbauer bij toewijzing WK 2006 aan Duitsland?

  De zaak handelt dus specifiek niet over de toekenning van het WK 2006 in Duitsland. Beckenbauer was toen voorzitter van het organisatiecomité. Volgens het Duitse nieuwsmagazine Der Spiegel zou de WK-organisatie met geld uit een zwarte kas stemmen hebben gekocht, met medeweten van Beckenbauer. Die ontkent, al gaf hij toe een fout te hebben gemaakt bij een betaling van 6,7 miljoen euro aan de FIFA. Dus mogelijk komt er in die zaak nog een staartje.