• home
 • video
 • pas verschenen

  Parket: "Boonen en co kregen schikkingsvoorstel in fraudezaak"

  Tom Boonen sluit een deal met fiscus en gerecht, Patrick Lefevere niet.

  Tom Boonen, zijn manager Paul De Geyter en nog enkele andere mensen uit het wielermilieu hebben van het parket van Kortrijk een voorstel tot minnelijke schikking gekregen in een fraudezaak. Volgens de krant De Tijd hebben de betrokkenen al dadingen getroffen met de fiscus en het gerecht, maar het parket noemt de informatie nog te voorbarig. Bij een akkoord vervalt de strafvordering.

  Het gaat om een zaak uit 2010: zes jaar geleden werd een onderzoek geopend naar fiscale constructies binnen de QuickStep-ploeg.

  In 2013 raakte bekend dat Tom Boonen, de kopman van de ploeg van teammanager Patrick Lefevere, het voorwerp was van een onderzoek naar belastingontduiking. Onder meer zijn verblijf in Monaco (van 2005 tot 2008 en van 2010 tot 2012) interesseerde de speurders.

  De Geyter vertelde toen dat Boonen in 2012 al een deal met de fiscus bereikte. Ze dachten daarmee dat het gerechtelijk onderzoek afgelopen was, maar dat was niet het geval.

  Volgens De Tijd, dat zijn informatie uit verschillende bronnen haalde, waren er nog andere constructies - onder andere over portretrechten - die speelden.

  En niet alleen met de fiscus, maar ook met het parket moet een schikking getroffen worden om een rechtszaak te voorkomen. Boonen en de acht andere verdachten sloten nu een deal met de beide partijen: ze betaalden hun belastingen aan de Bijzondere Belastingsinspectie en nog een boete van 60 procent aan het parket. Om hoeveel geld het gaat, is niet bekend.

  De Tijd noemt de namen van Boonen en De Geyter. Maar begin vorig jaar bij de eindvordering viel ook de naam van Stijn Devolder, een ex-renner van QuickStep.

  De betrokkenen moeten volgende week vrijdag voor de raadkamer verschijnen. Bij een strafvordering voor de correctionele rechtbank riskeren Boonen en co zware boetes, tot zelfs celstraffen.

  Teammanager Lefevere sluit geen deal: "Niks misgedaan"

  Wie niet ging voor een afspraak met fiscus en gerecht, is evenwel teammanager Patrick Lefevere. Hij riskeert wel nog strafvervolging, maar het parket vervolgt hem alleen voor beperktere feiten rond een Luxemburgse vennootschap, weet De Tijd.

  Lefevere roept echter zijn onschuld uit: "Er zitten nog veel meer wielerploegen én multinationals in Luxemburg. Daar was en is nog steeds niets mis mee. Dat zullen mijn advocaten wel duidelijk maken."

  Parket: "Pas volgende week duidelijkheid"

  Het parket van Kortrijk kon de informatie van de krant De Tijd niet bevestigen aan onze redactie: "Daarvoor is het te vroeg. Ik kan wel meegeven dat er onderhandelingen werden gevoerd en dat het parket een voorstel tot minnelijke schikking heeft gedaan."

  "Vandaag kan ik wel nog niet bevestigen of de partijen daar zijn op ingegaan. Pas op de zitting van de raadkamer op 26 februari zullen we meer weten. Als wij als parket vaststellen dat de schikking aanvaard wordt, laten we de strafvordering vallen."