• home
 • video
 • pas verschenen

  "Ja, Alderweireld is de beste centrale verdediger in de Premier League"

  "Met Alderweireld kan Tottenham nu wel een resultaat vasthouden."

  Toby Alderweireld heeft zondag in Manchester City-Tottenham (1-2) een nieuwe knalprestatie geleverd. Secuur, betrouwbaar en accuraat. Kenners in België en Engeland roemen de Belgische centrale verdediger. "Met Alderweireld achteraan erbij is Tottenham dit seizoen een toonbeeld van stabiliteit", zeggen de VRT-voetbalcommentatoren.

  Het was opvallend hoe het offensieve compartiment van Manchester City zondag niet echt thuis gaf. Raheem Sterling, David Silva en Sergio Agüero moesten de aanvallende impulsen voor hun rekening nemen, maar ze zaten alledrie zowat in de achterzak van de Tottenham-verdedigers.

  Toby Alderweireld nam in de defensie van de Londense bezoekers de hoofdrol voor zijn rekening. Onze landgenoot hield in alle omstandigheden het hoofd koel en speelde een dijk van een wedstrijd.

  Zondagavond deed Tim Sherwood een opvallende uitspraak in het druk bekeken BBC-programma "Match of the Day". De tv-analist noemde Alderweireld onomwonden de beste verdediger dit seizoen in de Premier League.

  "Dat vind ik ook", zegt VRT-voetbalcommentator Geert Heremans. "Alderweireld is voor Tottenham alvast het grote verschil met vorig seizoen. Met hem erbij is Tottenham defensief een toonbeeld van stabiliteit geworden. Zijn cijfers spreken voor zich. Ik vraag me af wie meer rendeert dan hij. Met hem achterin mag er al eens iets verkeerd lopen in de ploeg."

  "Alderweireld maakt nauwelijks overtredingen, lost veel problemen op met zijn positiespel, zal niet snel een onnodige kaart pakken, heeft een mooie lange bal en is niet alleen defensief maar ook offensief sterk. Hij scoort geregeld met zijn hoofd, dat kopbalspel is een wapen."

  "Zou hem ook in de nationale ploeg centraal zetten"

  "Ik zou Alderweireld ook bij de Rode Duivels centraal in de verdediging zetten, samen met Jan Vertonghen (ook een Tottenham-speler, maar nu geblesseerd, red). Ik vind dat spelers altijd op hun beste plaats moeten staan. Het grote probleem is natuurlijk dat je de Rode Duivels als ploeg verzwakt, omdat je op de backposities geen betere alternatieven hebt dan Alderweireld en Vertonghen."

  "Nog altijd wat onderschat"

  Bij Eddy Demarez klinkt eenzelfde stem over Alderweireld: de rots in de branding bij Tottenham. "Ik vind dat Alderweireld nog altijd wat onderschat wordt, terwijl hij centraal misschien wel de beste Belg is. Ook ik vind hem de beste verdediger in de Engelse competitie", zegt Demarez.

  "Dat Tottenham nu meedingt naar de titel, is omdat de ploeg nu wél een resultaat kan vasthouden. Dat geldt niet alleen voor hun resultaten in de Premier League, maar ook voor bijvoorbeeld de Europa League, waarin Alderweireld ook alles speelde."

  "Ze hadden hem daarin dus ook nodig. Hij heeft elke seconde gespeeld in de competitie en de Europa League en kreeg amper twee gele kaarten. Dat is allemaal zeer opvallend."

  "Ik vind dat Alderweireld nogal wat overeenkomsten vertoont met Vincent Kompany. Alleen valt Kompany meer op en is Alderweireld minder spectaculair."

  "Als je dat dan op de nationale ploeg betrekt, denk ik wel dat Marc Wilmots Kompany nooit uit de ploeg zal halen, omdat die als leider te belangrijk is voor de groep en hij er via Kompany controle over kan houden."

  "Of ik hem bij de Duivels centraal of rechts zou zetten? Alderweireld rendeert veel meer centraal dan op de flank. Als back heeft hij wel een goeie voorzet, maar de lijn op- en aflopen en een actie maken is niet zijn grootste kwaliteit. Een echte back is kleiner en vinniger."

  "Eventueel Chadli op rechts"

  "Zowel links als rechts heeft België geen betere alternatieven dan Alderweireld en Vertonghen, maar rechts kun je eventueel Nacer Chadli (ook een speler van Tottenham, red) eens uitproberen: een grote en sterke jongen, technisch onderlegd en veel loopvermogen. Dan kan Alderweireld wél centraal", besluit Demarez.

  Tweets: