• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Boussoufa heeft op alle vlakken gescoord"

  Mbark Boussoufa heeft vorige vrijdag zijn comeback gemaakt op de Belgische voetbalvelden. De aanwinst van AA Gent maakte een "zeer goeie indruk" op Peter Vandenbempt. "En Westerlo en Standard hebben allebei stappen gezet richting Play-off II", merkt onze commentator op in zijn wekelijkse terugblik op het voorbije voetbalweekend.

  Vedette op positieve manier

  Beter kan je een terugkeer niet dromen. Mbark Boussoufa heeft op alle vlakken gescoord. Veel vroeger dan voorzien mocht hij op de bank zitten, veel vroeger dan voorzien mocht hij opdraven.

  Je zag meteen dat hij zeer aanwezig was. Vooral met Brecht Dejaegere klikte het, alsof ze al jaren samenspeelden. Boussoufa coachte mee, zette mee druk en werkte mee in dienst van de ploeg. En dan pakte hij uit met die volley in een moeilijke match voor AA Gent.

  Ook na de wedstrijd maakte Boussoufa een zeer goeie indruk. Hij reageerde intelligent, rustig en bescheiden. Boussoufa was dankbaar voor de uitgestoken hand en zeer begripvol voor de harde taal van Hein Vanhaezebrouck bij zijn transfer.

  Hoe ze het ook draaien of keren bij Gent: Boussoufa is wel degelijk een echte vedette, maar wel op een positieve manier. Hij houdt van dure spulletjes en van mooie auto's, maar een dikke nek heeft hij niet. Het is een jongen die graag voetbalt en zich meteen heeft geïntegreerd in die hechte spelersgroep van AA Gent.

  En hij doet waarvoor de voorzitter hem gehaald heeft. Boussoufa maakt het verschil wanneer Gent het moeilijk heeft.

  De match van Mbark Boussoufa tegen Moeskroen-Péruwelz:

  Ze gaan vloeken zonder Boussoufa

  Woensdag mag Mbark Boussoufa niet meespelen in de Champions League tegen Wolfsburg. Achteraf kan je dat doodzonde vinden, maar de info die Vanhaezebrouck kreeg, stond dat Boussoufa twee maanden nodig had om op niveau te spelen. Hij had sinds augustus geen officiële wedstrijd meer gespeeld.

  Logisch dus, maar van wie kwam die - duidelijk verkeerde - informatie? Vanhaezebrouck bleef daar vaag over.

  En waarom is Boussoufa niet meteen getest? Zijn transfer werd maandagnacht afgesloten. De spelerslijst voor de Champions League moest dinsdagavond binnen. Als ze hem 's ochtends getest hadden, hadden ze gemerkt dat hij veel verder stond dan gedacht.

  "Dat was niet mogelijk. Als ik eerder met hem had kunnen praten, had ik hem er misschien toch nog bijgenomen", antwoordde Vanhaezebrouck me. Kon dat dan niet per telefoon? Enfin, het is niet anders. Ze gaan bij Gent wel stevig vloeken, denk ik.

  Om te lachen

  Westerlo en Standard hebben gisteren allebei een grote stap gezet naar Play-off II. Voor Westerlo is dat de hemel, voor Standard de hel.

  Ik krijg er kop noch staart aan. De Rouches hebben nul op twaalf gehaald in vier wedstrijden tegen Sint-Truiden en Westerlo. Dat is gewoon om te lachen.

  In de beker was Standard zo stabiel tegen Genk, nu is het team plots zo kwetsbaar. Voorin wringt het de kansen de nek om. Achterin begint het ook te flateren. Waarom ging Yannick Ferrera plots 4-4-2 spelen in Westerlo? Vreemd.

  Standard heeft nog alle kansen op Play-off I, maar niet op deze manier.

  Sterk van Bob Peeters

  En dan heb je Westerlo. Voor het eerst sinds de twaalfde speeldag is het team verlost van de rode lantaarn. Er was gisteren wat geluk mee mee gemoeid, maar ik vind het ook gewoon sterk werk van Bob Peeters (foto).

  Af en toe zijn cijfers toch interessant in het voetbal. In Lokeren werd Bob Peeters ontslagen, omdat hij volgens voorzitter Roger Lambrecht te weinig punten pakte. En kijk, met Westerlo heeft Peeters 46 procent van de punten gepakt. Hij heeft vier keer gewonnen in tien wedstrijden.

  Zijn opvolger in Lokeren Georges Leekens, die Harbaoui, Coelho en Joao Carlos gekregen heeft, scoort 42 procent. Leekens heeft ook vier keer gewonnen, maar dan in 14 wedstrijden.

  Als Bob Peeters niet zo vriendelijk was geweest eerst nog eens te winnen met Lokeren in Westerlo, dan stond Lokeren nu 14e met drie punten minder dan Westerlo. En dan lag die arme Roger Lambrecht 's nachts nog altijd wakker.

  Peter Vandenbempt