• home
 • video
 • pas verschenen

  Ronnie O'Sullivan laat 147 met opzet liggen wegens te lage bonus

  Ronnie O'Sullivan wilde geen maximumbreak maken.

  Met Ronnie O'Sullivan aan de snookertafel is de opwinding nooit ver weg. Zo ook op de Welsh Open, waar hij vertikte om een maximumbreak weg te potten. O'Sullivan vond de premie van 10.000 pond, een kleine 13.000 euro, niet evenredig met zijn prestatie.

  Ronnie O'Sullivan moest het in de eerste ronde van de Welsh Open opnemen tegen Barry Pinches. In het vijfde frame groeide de opwinding bij het publiek toen de vijfvoudige wereldkampioen op weg was naar een 147-break.

  Toen hij aan 80 zat, vroeg O'Sullivan aan een official hoeveel de premie bedroeg voor een maximumbreak. De Engelsman was zichtbaar teleurgesteld toen het antwoord "10.000 pond" luidde. Daar kan wel nog eens 2.000 pond bijkomen voor de hoogste break van het toernooi.

  Mogelijk 12.000 pond dus voor O'Sullivan, maar dat vond hij blijkbaar maar een habbekrats. In de plaats van na elke rode bal de zwarte bal weg te potten, koos hij ook één keer voor de roze bal. Geen maximumbreak dus, het publiek reageerde ontgoocheld.

  "Ik had een maximumbreak kunnen maken, maar ik vond de bonus van 10.000 pond niet in overeenstemming met een 147-break. Een 147 is een heel waardevol moment en dat moet speciaal blijven. Als de prijs hoger geweest was, had ik die 147 wel gemaakt."

  Dat het publiek geen 147 te zien kreeg, deerde O'Sullivan niet. "Ze hebben nog altijd waar voor hun geld gekregen. Nu kan nog altijd iemand een maximumbreak maken en zo heeft het publiek ook nog iets om naar uit te kijken", reageerde O'Sullivan laconiek.

  O'Sullivan deed het ook al eens in 2010

  Ronnie O'Sullivan was niet aan zijn proefstuk toe in Cardiff. Enkele jaren geleden in Glasgow weigerde hij ook al een 147 te maken tijdens de World Open. Toen moest de Engelsman enkel de zwarte bal nog potten, maar besloot hij te stoppen op 140 omdat er geen bonus was voor een maximubreak.

  O'Sullivan droop af, maar toen kon referee Jan Verhaas hem nog overtuigen om de break toch af te maken. "Doe het voor de fans", smeekte Verhaas, waarop O'Sullivan op zijn stappen terugkeerde en de zwarte bal in de pocket jaste.