• home
 • video
 • pas verschenen

  Bart Swings: "Er zat meer in WK en dat wringt een beetje"

  Bart Swings greep naast een medaille op het WK afstanden.

  Het WK afstanden schaatsen heeft het voorbije weekend niet gebracht wat Bart Swings ervan had verwacht. In Kolomna, Rusland, raakte onze landgenoot niet op het podium. "Ik was misschien iets minder scherp en op een WK moet alles kloppen. Fouten worden meteen afgestraft."

  Swings had ook wat pech op het ijs: een misslag op de 1.500 meter en een val op de massastart. "Het mocht duidelijk niet zijn op het WK afstanden", zegt Bart Swings aan Sporza. "Alles wat kon misgaan, is ook misgelopen. Het is jammer dat het net nu moet fout lopen."

  "In de massastart zat ik eigenlijk ideaal gepositioneerd, achter de Nederlander Stroetinga. Maar toen ik binnendoor wou bij een Zuid-Koreaan, viel die en nam hij mij mee. Zeker op die snelheid is het moeilijk om nog iets te corrigeren."

  "Fysiek voelde ik me zeker in orde. Technisch was het niet het beste weekend van het seizoen. Wanneer er een medaille in zat, maakte ik een fout, viel ik bijna of viel ik echt. Heel goed voel ik me hierbij niet, ik had er meer van verwacht."

  "Wat de oorzaken daarvan zijn? Ik was misschien iets minder scherp en op een WK moet alles kloppen. Je kunt je geen fouten veroorloven, want dat wordt meteen afgestraft. Ik denk niet dat het aan de examenperiode lag, die had ik eigenlijk goed verwerkt."

  "Wel tevreden over mijn niveau, maar er liep te veel fout"

  Swings behaalde internationaal medailles op het EK en WK allround, nog niet op het WK afstanden. "Het is vrij frustrerend dat het op dit toernooi maar niet lukt", geeft Swings eerlijk toe.

  "Op zich moet ik tevreden zijn dat ik opnieuw kan meestrijden voor het podium, want vorig jaar kwam ik niet eens in de buurt. Op de 1.500 meter word ik vierde en ook de massastart (foto) en de 5.000 meter waren geen slechte races, maar er liep te veel fout."

  "Het was een doelstelling om weer op dat niveau te geraken, dus dat stemt tot tevredenheid. Maar als je het gevoel hebt dat er nog meer in zat, dan wringt dat wel een beetje."

  "Op het WK afstanden zie je dat veel meer jongens zich specialiseren op één afstand. Voorlopig is het nog mijn sterkte dat ik op veel afstanden kan meedoen. Dat is ideaal voor een allround-toernooi, maar wanneer de Winterspelen dichterbij zullen komen, zal ik me meer op één afstand toeleggen."

  "Iets recht zetten op het WK allround"

  Begin maart volgt nog het laatste doel voor Swings: het WK allround in Berlijn. "Na dit WK afstanden heb ik nog meer zin om iets recht te zetten in Berlijn. Dit geeft me nog meer strijdlust."

  "Ik wil daar superhard schaatsen. Technisch en fysiek ben ik in orde en nu moet ik nog twee weken werken aan die scherpte en dan komt het wel goed."