• home
 • video
 • pas verschenen

  Vanhaezebrouck over Boussoufa: "Spijtig van de CL-lijst"

  Boussoufa moest snel invallen tegen Moeskroen.

  AA Gent-coach Hein Vanhaezebrouck heeft gisteren ook kunnen vaststellen dat Mbark Boussoufa "veel verder staat dan verwacht". Het wringt duidelijk dat hij geen plaats had voor de teruggekeerde smaakmaker op de spelerslijst voor de Champions League.

  Even terugspoelen naar begin februari: In het laatste uur dat de transfermarkt open was, trok AA Gent nog Boussoufa aan. Coach Vanhaezebrouck liep niet over van vreugde en zette hem de dag erna niet op de lijst van 21 spelersnamen die in de Champions League mag spelen.

  Nu zou Vanhazebrouck ongetwijfeld anders beslissen. "Wat wil je, zijn transfer was met het idee dat hij klaar ging zijn tegen de play-offs. Dan moet ik hem toch niet op de lijst voor de Champions League zetten", zegt Vanhaezebrouck bij Sporza.

  "Gent moest die transfer wel vlak voor de deadline doen, want eerder is zo'n speler niet te betalen. Maar je hebt dan wel niet alle info als coach. Ik wist niet hoe fit hij was en ik kon niet met hem spreken."

  De CL-lijst moest wel pas ingediend worden de avond na de transfer. "Het lukte toen niet om met hem te praten en de fysieke tests te doen. Hij had die nacht niet geslapen enzovoort."

  "Maar Boussoufa is fysiek en mentaal veel verder dan verwacht en mij verteld werd. Het is spijtig van die CL-lijst, dat geef ik toe."

  "Het is vooral jammer dat we geen 4 eigen opgeleide spelers op de lijst kunnen zetten. Dan mag ik 25 namen in plaats van 21 ingeven. Dan had ik Boussoufa kunnen toevoegen zonder te weten of hij fit was. En had ik ook bijvoorbeeld Schoofs erbij kunnen nemen."

  "Meteen band gesmeed met zijn doelpunt"

  Vanhaezebrouck was dus tevreden over het debuut van Boussoufa, die door de blessure van Simon snel moest opdraven. "Hij heeft veel meer moeten spelen dan voorzien. Soms was hij nog ongelukkig, maar dat is omdat hij ritme en automatismen mist. Hij is fysiek overeind gebleven, hij was niet moe achteraf, dus dat is hoopvol."

  Over zijn goal. "We hebben er niet veel die de bal met een volley kunnen binnentrappen vanaf de rand van de 16. Wat hij doet is fantastisch. Dat zal zijn integratie nog vergemakkelijken. De spelers kennen hem nog niet goed, maar als je zoiets doet, is de band direct gesmeed. Hij hielp hen aan dit resultaat."

  Heeft de voorzitter zijn gelijk gehaald? "Daar gaat het niet over. Het gaat erover wie je op welk moment brengt. Bij een ploeg die fantastisch draait haal je een speler waarvan je zegt dat hij eigenlijk nog niet klaar is. Je weet ook niet of hij zijn kwaliteiten zal terugvinden."

  "De voorzitter heeft ook ideeën, goeie, die hij wil doorduwen. En nu zijn we wel overtuigd van de meerwaarde van Boussoufa. Maar bij zijn komst verliep alles zo hectisch. Ik had toen ook de taak om de groep te beschermen."