• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Aert over Grand Slam: "Op dit vlak op gelijke hoogte met Nys"

  Nys en Van Aert zijn de enigen die ooit een Grand Slam wonnen.

  Wout van Aert kroonde zich vandaag tot eindwinnaar in de Superprestige. Daarmee steekt hij de Grand Slam op zak, iets wat enkel Sven Nys hem voordeed. "Op die leeftijd kon ik geen heel seizoen op dat niveau presteren", zegt Nys.

  De eindzege in de Bpost Bank-trofee, de Wereldbeker en de Superprestige, de Belgische driekleur én de regenboogtrui: Wout van Aert won zowat alles wat er te winnen valt en steekt zo de Grand Slam op zak. En dat ondanks materiaalpech en een lange inhaalrace in Middelkerke.

  "Het was niet simpel vandaag", steekt Van Aert van wal. "Maar ik ben blij dat ik ben blijven vechten. Ik wist dat ik op dit parcours veel kon goedmaken, maar toen ik brokken had, zag ik het even niet zitten. Maar ik heb dan steun gekregen van Merlier en Denuwelaere. En de aanmoedigingen van de mensen hielpen ook. De mensen weten dat ik niet snel opgeef."

  Wat ging er door Van Aerts hoofd toen zijn versnellingsapparaat afbrak? "Ik dacht even dat het voorbij was. Het is dan zaak om zo snel mogelijk de knop om te draaien. Dat ik toch nog derde werd? Ik koers altijd voor mijn plaats en als er nog een podiumplaats in zit, wil ik er toch alles aan doen."

  Samen met Sven Nys is Van Aert nu de enige renner die een Grand Slam op zijn erelijst heeft staan. "Ik ben heel fier dat ik dat dit jaar heb verwezenlijkt. Ik ben blij dat ik op dit vlak op gelijke hoogte kom met Sven."

  Sven Nys: "Sowieso houdt mijn record nog 12 jaar stand"

  Sven Nys moest in zijn allerlaatste klassementscross genoegen nemen met de vierde plaats. In het eindklassement van de Superprestige staat hij tweede, na Van Aert. "Ik heb hard afgezien, dit was er eentje op karakter", vertelt hij. "Het is omdat het voor de Superprestige was dat ik er nog zoveel kon uithalen. Ik voel me ellendig, maar heb lang kunnen meedoen. Dat was boven de verwachting."

  "Ik heb gezegd dat ik er tot de laatste koers alles wou uithalen. Ik voel me niet topfit, maar omdat het de laatste keer is en met alle aanmoedigingen ging het nog.

  Na de materiaalpech van Van Aert leek er een stunt in de maak in het klassement. Geloofde Nys zelf nog in de eindzege? "Wout is een renner die altijd kan terugkeren als hij zoiets voorheeft. Hij heeft de beste benen. Ik was vrij zeker dat hij zou terugkeren. Hij steekt er al een heel jaar met kop en schouders bovenuit."

  Zelf won Nys 13 keer de Superprestige, een absoluut record. "Sowieso houdt dat nog 12 jaar stand. Ik weet verdomd goed hoe moeilijk het is om een heel jaar op hoog niveau te presteren, dat kon ik niet op die leeftijd."

  "Ik ben trots op wat ik gepresteerd heb. Ze mogen mijn records verbreken. We zien wel wie dat gaat evenaren. Alles wat ik verloren heb, heb ik eerlijk verloren. En alles wat ik gewonnen heb, heb ik eerlijk gewonnen."

  Niels Albert: "Ongezien hoe Van Aert naar derde plaats rijdt"

  Voor Niels Albert, de ploegleider van Van Aert, waren het even bange momenten. "We hebben dit jaar heel weinig pech gehad, maar net op een heel spannend moment kan het nog misgaan. Voor ons was het wel druk, we moesten heel veel rekenen."

  "Als het vandaag op deze manier was fout gelopen, zou dat heel zuur geweest zijn. Het was wel speciaal om mee te maken, hoe hij materiaalpech heeft en bijna een halve ronde moet lopen. Het is ongezien hoe hij dan toch nog naar de derde plaats rijdt."

  "Het zal wel een bijzonder moment zijn voor hem. Al had hij ook heel graag een klassementscross gewonnen in die regenboogtrui. Misschien kan hij in de resterende crossen nog iets meepikken."