• home
 • video
 • pas verschenen

  Malisse: "Sinds ik gestopt ben, sla ik geen rackets meer stuk"

  "Af en toe mis ik het", geeft Xavier Malisse toe.

  Xavier Malisse (35) heeft een nieuwe job. Een van de beste Belgische tennisspelers ooit promoot nu tennisrackets. En in zijn vrije tijd speelt hij padel, een mix van squash en tennis. "Meestal met vrienden, dat is lachen", vertelt Malisse in een gesprek met Sporza.

  "Zo'n job had ik nodig"

  Eind 2013 stopte Xavier Malisse met proftennis. Ruim twee jaar later werkt hij mee aan de herrijzenis van het legendarische Vlaamse tennismerk Snauwaert.

  "Het is leuk om het tennis nu langs de andere kant mee te maken. Ik promoot het merk bij spelers uit de top 200, bij opkomende talenten en bij spelers uit België", legt Malisse uit.

  Na het einde van zijn carrière was het even zoeken. "Zo'n job had ik nodig. Ik heb even geprobeerd om spelers te coachen, maar dat was mijn ding niet. Misschien was ik daar nog niet klaar voor zo snel na mijn carrière."

  "Ik heb dan besloten om een leuke aanbieding af te wachten. Ik had geen zin om te jobhoppen. Bij Snauwaert had ik meteen een goed gevoel. Ik heb de rackets getest en een dag later zaten we al samen."

  "Dit is echt mijn ding. Ik houd nog contact met de tenniswereld. Ik ken nog veel spelers. Nu ga ik de rackets door hen laten testen."

  Tijdens zijn carrière sneuvelde al eens een racket. "Sinds is gestopt ben, sla ik niet meer met rackets", grijnst Malisse. "Ik kan je dus niet zeggen of ze stevig zijn. Het zijn alleszins goeie rackets."

  "Af en toe mis ik het"

  Heeft Xavier Malisse de voorbije twee jaar spijt nooit spijt gehad dat hij er een punt had achtergezet? "Spijt niet. Af en toe mis ik het wel", antwoordt hij.

  "Ik had misschien nog een jaar langer kunnen spelen, maar het vat was af. De wil om te winnen had ik niet meer. Ik had er helemaal genoeg van. En dan moet je stoppen."

  "Lachen met vrienden tijdens potje padel"

  Staat Xavier Malisse nog vaak op een tennisterrein? "Ik speel nog vijf à zes exhibitietoernooien per jaar", vertelt de 35-jarige ex-prof. "Als voorbereiding train ik dan een week, vooral om mijn conditie te onderhouden."

  "Ik speel nu wel vaak golf of wat padel. Dat is een nieuwe sport, een mix van tennis en squash. Padel vind ik erg leuk en zo houd ik mijn conditie op peil. Meestal dubbel ik met vrienden, dat is lachen."

  "In Spanje draait padel op volle toeren. In België komt de sport stilaan van de grond. We hebben al een nationale ploeg. Christophe Rochus speelt het ook."

  Ook voetballer Tom De Sutter ontspant zich graag met een potje padel. "Ik kom wel eens op zijn club in Brugge, maar je ziet hem niet veel. Waarschijnlijk omdat hij nu in Turkije voetbalt."

  "Als je van je sport houdt, doe je zoiets niet"

  Enkele weken geleden ontplofte een bom in het tennis. Zelfs spelers uit de top 50 zouden matchen vervalst hebben in het verleden. "Ikzelf heb dat nooit meegemaakt, ik heb niets gemerkt", vertelt Malisse.

  "Als je daarmee begint, heb je geen respect voor de sport. Mensen die echt van hun sport houden, doen zoiets niet." Verbaasd was Malisse evenwel niet. "Neen, ik elke sport gebeuren vuile dingen."

  "Service Goffin moet harder en constanter"

  Op het hoogtepunt van zijn carrière - in 2002 haalde hij de halve finales op Wimbledon - stond Xavier Malisse in de top 20 van de wereld. Mat David Goffin (25) heeft ons land nu een opvolger.

  "David doet het super. Anders sta je niet op de nummer 16 van de wereld", vindt Malisse. "Met Kim Clijsters en Justine Henin zijn we verwend geweest. Nu draagt David de Belgische hoop. Ik vind het leuk dat we weer een vaste waarde in de top 20 hebben."

  Dit seizoen wil Goffin aansluiting maken met de top 10 van de wereld. "Je moet hem nog wat tijd geven", vindt Malisse. "Hij zal één specifieke slag moeten uitbouwen. Verdedigend speelt hij sterk, maar hij beschikt nog niet over die ene slag om zijn tegenstrever pijn te doen."

  Kan de Zweedse ex-prof en oud-Australian Open-winnaar Thomas Johansson hem dat leren? "Thomas was een beetje een speler zoals David", herinnert Malisse zich. "Hij was ook iets kleiner. Hij moest het ook doen met zijn slagen."

  "Hij zal David vooral ervaring kunnen bijbrengen. Hoe moet je een grote match tegen een top 10-speler voorbereiden? Op dat vlak zal Thomas hem zeker kunnen helpen."

  "Zijn opslag moet ook een wapen worden. Zeker in het hedendaagse tennis. De ballen komen snel op je af. Op belangrijke momenten moet je op die eerste service kunnen rekenen, zeker tegen toppers als Djokovic of Federer die zo veel breekpunten redden. Die eerste service moet harder en constanter."

  Cocommentator Daviscup

  Op 4, 5 en 6 maart speelt België in de eerste ronde van de Daviscup tegen Kroatië. U kunt de tennisinterland live volgen op Sporza, met het deskundige cocommentaar van Xavier Malisse.