• home
 • video
 • pas verschenen

  Kampioen in het voetbal tegen alle verwachtingen in

  Met nog 13 speeldagen op het programma heeft Leicester 5 punten voor.

  Wie voor dit Premier League-seizoen geld heeft ingezet dat Leicester City kampioen zou worden, zal langzaam klamme handjes krijgen. Na 25 speeldagen staat de ploeg van Vardy en co tegen alle verwachtingen in aan de leiding in Engeland. Opmerkelijk, maar niet uniek. Welke ploegen verrasten eerder vriend en vijand door kampioen te worden?

  België:

  1997: Gerets leidt Lierse naar zijn vierde landstitel

  19 jaar is het geleden dat Lierse zich totaal onverwacht voor de vierde keer tot landskampioen van België kroonde. 37 jaar na de derde titel kneedde Eric Gerets een team met onder meer Menzo, Van Meir en Peeters tot een kampioenenploeg. Na een adembenemend spannende slotfase viel de beslissing pas op de laatste speeldag na een 0-3-zege van Lierse op Standard. Club Brugge strandde op twee punten.

  1999: Racing Genk kroont zich in zijn tweede seizoen tot kampioen

  Racing Genk verwierf zijn huidige status van topclub eind jaren negentig. In het seizoen dat Lierse kampioen werd, was Genk net gepromoveerd naar eerste klasse. Een jaar later werden de Limburgers vice-kampioen na Club Brugge, maar de echte verrassing moest dan nog komen. Met Aimé Antheunis als trainer en het duo Strupar-Oulare in de spits pakte Genk de titel op de laatste speeldag van het seizoen 1998-1999 op het veld van Harelbeke. Op de foto herken je trouwens de kleine Obbi Oulare in de armen van zijn vader.

  2015: AA Gent viert zijn eerste titel

  Door de goede prestaties van AA Gent dit seizoen in de competitie en de Champions League dreigen we het snel te vergeten, maar ook de titel van AA Gent vorig seizoen was een stunt van formaat.

  Engeland:

  1978: Promovendus Nottingham Forest zet Liverpool op zeven punten

  Als Leicester City dit seizoen kampioen wordt, treedt het in de voetsporen van Nottingham Forest. Forest was de verrassing van de Engelse hoogste klasse in het seizoen 1977-1978. Als promovendus met een ploeg vol "has-beens" werd het kampioen. Het verschil met Liverpool was niet eens klein, zeven punten.

  De laatste ploeg die de dominantie van de huidige grote vier (Arsenal, Chelsea, Manchester City en Manchester United) kon doorbreken was Blackburn Rovers in het seizoen 1994-1995. Maar in tegenstelling tot Leicester, beschikte Blackburn op dat moment over een erg kapitaalkrachtige eigenaar, die in zijn transferuitgaves niet onderdeed voor de topclubs.

  Frankrijk:

  2012: Montpellier verrast iedereen en vooral zichzelf

  Na zeven opeenvolgende titels voor Lyon, werden vier verschillende teams kampioen in de vier jaren daarna. De meest verrassende van allemaal is het bescheiden Montpellier in 2012. Vooral omdat PSG net voor het seizoen was overgenomen door Qatar Sports Investment en de oliedollars vanaf dan binnenstroomden. "Het bewijst dat je van niemand bang moet zijn en dat geluk niet met geld te koop is", zegt trainer René Girard.

  Duitsland:

  1998: Mirakelman Rehhagel bezorgt Kaiserslautern de titel

  De laatste totaal onverwachte titel in Duitsland dateert al van 18 jaar geleden. Nieuwkomer Kaiserslautern begon zijn campagne met een overwinning tegen Bayern München en volgde op het einde van het seizoen de Duitse recordkampioen ook totaal onverwacht op. "Dit gebeurt nooit meer", zei trainer Otto Rehhagel na de titel. Rehhagel zelf zorgde enkele jaren later nochtans opnieuw voor een stunt van formaat door met Griekenland het EK 2004 te winnen.

  Spanje:

  2014: Als twee honden vechten om een been gaat de derde er mee heen

  Na negen seizoenen dominantie van Barcelona en Real Madrid stond in het seizoen 2013-2014 eindelijk een derde uitdager op in Spanje. Niemand die op voorhand had voorspeld dat Atletico tot de laatste speeldag zou meedoen voor de titel. Atletico Madrid verdedigde op die laatste speeldag met succes een voorsprong van drie punten in Camp Nou. Sindsdien is Atletico Madrid al drie seizoenen een volwaardige uitdager van de grootmachten Barça en Real.

  Italië:

  1985: "De gekke man van Lokeren" maakt Verona kampioen

  Ook Italië heeft zijn verhaal van een totaal onverwachte landskampioen. 31 jaar geleden vierde Verona zijn eerste en enige Italiaanse titel. Torino strandde op vier punten, Inter op vijf. Uittredend kampioen Juventus werd zelfs pas zesde. Verona heeft zijn titel onder meer te danken aan de doelpunten van Preben Larsen, de "gekke man van Lokeren". "Ik heb nooit spijt gehad dat ik nooit voor een grote club heb gespeeld", zei Larsen later. "Het Verona van toen was het grootste van allemaal."