• home
 • video
 • pas verschenen

  Organisator WK wielrennen: "Kunnen ventilatoren plaatsen langs parcours"

  Wordt het straks puffen en hijgen op het WK in het Midden-Oosten?

  Qatar vormt in oktober het decor voor het WK wielrennen, maar de organisatie kreeg al bakken kritiek over zich heen. "We willen het de renners nochtans zo comfortabel mogelijk maken", vertelt sjeik Khalid bin Ali al-Thani.

  "Het WK-parcours is uitdagend met al die bochten"

  "Een kermiskoers, een kartingcircuit, een criterium....", Greg Van Avermaet en co hebben geen hoge pet op van het WK-parcours in Qatar. De lokale ronde is bezaaid met 25 rotondes, de ene al wat verraderlijker dan de andere.

  "We hadden zelf al voorgesteld om enkele gevaarlijke rotondes te verwijderen", zegt sjeik Khalid bin Ali al-Thani, het hoofd van de WK-organisatie.

  "Maar volgens de UCI was dat niet nodig. Het is niet evident om een parcours uit te tekenen in Qatar. Er zijn hier geen bergen en heuvels en we wilden geen artificiële aanpassingen."

  "Uiteindelijk hebben we er toch een uitdagend parcours kunnen van maken. Het is technisch met veel bochten. Fans kunnen er bovendien gemakkelijk hun weg vinden en de renners aanvuren."

  "We denken ook aan extra bevoorradingszones"

  Maar de renners lopen toch niet meteen warm voor het WK-traject. Vorig jaar scheef een anonieme profrenner dat er wel eens doden zouden kunnen vallen door de warmte.

  "Toen was het in oktober abnormaal warm, boven de 40 graden", geeft Khalid bin Ali al-Thani toe. "Maar we zijn echt bezig met het weer."

  "Er zijn plannen om in bepaalde zones ventilatoren te plaatsen die waterdamp verspreiden. Zo wordt het op die plaatsen koeler, waardoor de renners er een beetje kunnen recupereren."

  "Ook denken we aan extra bevoorradingszones, waar meer water kan worden uitgedeeld. We willen het de renners zo comfortabel mogelijk maken."