• home
 • video
 • pas verschenen

  Vansummeren: "Meer op mijn fiets blijven dan vorig jaar"

  Vansummeren begint aan zijn tweede seizoen bij AG2R.

  Christophe Vandegoor haalde in Qatar Johan Vansummeren en Amaury Capiot voor zijn Sporza-microfoon voor een vooruitblik op het nieuwe wielerseizoen. "Ik wil doorstromen naar de WorldTour", klinkt het bij Capiot.

  Het wielerseizoen komt zo stilaan op gang. Deze week wordt in Qatar voor de 15e keer de plaatselijke rittenkoers gereden. Christophe Vandegoor sprak er voor Sporza met Amaury Capiot en Johan Vansummeren.

  Wat zijn de ambities van die laatste in deze wedstrijd? "Ik hoop hier goed te beginnen en straks niet met een zak ijs op mijn hoofd te zitten", zegt Vansummeren. "En ik wil een beetje meer op mijn fiets blijven dan vorig jaar, dan kan het moeilijk slechter."

  Vansummeren zag zijn seizoen vorig jaar in het water vallen door een aantal valpartijen, onder meer in de Tour. Blijft hij, ondanks dat gemiste jaar, toch nog ambitieus? "Ja, ik doe het wel graag. Ik heb ambitie, ga elke dag trainen. Het is niet dat ik hier tegen mijn goesting rondrijd. Maar vorig jaar was het lastig."

  De grootste overwinning uit zijn carrière was ongetwijfeld Parijs-Roubaix in 2011. Mikt onze 35-jarige landgenoot opnieuw op het podium? "Dat moet mogelijk zijn, zeker in Roubaix. Misschien ook in de Ronde van Vlaanderen, maar de explosiviteit maakt het daar wat moeilijker."

  Betekent dat dan dat Vansummeren automatisch kopman is bij zijn ploeg, AG2R? "We hebben ettelijke talenten in de ploeg, Alexis Gougeard bijvoorbeeld. Ik kan eigenlijk doen wat ik wil, ik ga nooit vragen 'maak me alleen kopman en zet zeven man rond mij', want ik weet dat ik niet gemakkelijk win. Maar ik wil de jonge talenten ook wel de weg wijzen."

  "Wil nog graag twee jaar koersen"

  Vansummeren verdedigt sinds vorig jaar de kleuren van AG2R. Hoe bevalt hem dat? "Goed, al moet ik wel Frans spreken, anders wordt het moeilijk. Maar er hangt een familiale sfeer, ik zit hier goed. We gebruiken het beste materiaal en de beste trainingsschema's."

  "Ik hoop hier toch twee jaar te mogen bijtekenen en dan zullen we wel zien. Maar ik zou nog graag twee jaar koersen. Kijk waar we nu zitten: 25 graden, in de zon. Straks is het weer oorlog, maar daarna zijn er ook wilde verhalen aan tafel", besluit hij.

  Capiot: "Wil mijn eigen carrière uitbouwen"

  Amaury Capiot begint in Qatar aan zijn tweede jaar als prof. Voelt zo'n nieuw seizoen als een eerste schooldag voor de jonge renner? "Toch wel, het is spannend. Je weet alleen hoe je zelf getraind hebt in de winter, maar niet hoe dat zal zijn tegenover de anderen. Het is een beetje afwachten."

  "Ik weet dat ik goed getraind heb. Maar op weg naar hier ben ik wat ziek geworden. Het gaat beter nu, hopelijk kom ik er goed door en kan ik weer opbouwen."

  Vorig jaar verzamelde Capiot als neo-prof een aantal mooie ereplaatsen. "Ik ben tevreden, zeker over de tweede helft van dat seizoen. Maar het moet beter om door te stromen naar de WorldTour, wat toch wel mijn ambitie is."

  "Toen ik bij Topsport Vlaanderen aankwam, zei ik 'geef me twee of drie jaar', maar omdat het vorig seizoen zo goed ging, heb ik mijn ambities bijgesteld. Of het nu dit jaar is of volgend jaar, dat maakt me niet zo heel erg veel uit. Als het er maar van komt."

  Op wat voor koersen mikt Capiot zelf? "Ik ben snel aan de streep. Maar de koers mag wat zwaarder zijn, zodat de rassprinters er niet meer bij zijn. Specifieke koersen, dan gaat het naar Parijs-Brussel. Ik hoop me ook op het klassieke werk te richten."

  De 22-jarige Capiot wordt natuurlijk vaak vergeleken met zijn vader Johan, die onder meer drie keer de Brabantse Pijl op zijn naam schreef. "Die naam in de koers is er nu eenmaal", zegt de jonge renner daar zelf over. "Daar kan ik wel mee leven. Maar ik ben hier om mijn eigen carrière uit te bouwen."

  "Hard blijven werken voor wat je hier krijgt"

  "De laatste jaren is het wel in mij opgekomen hoe goed we het hebben als renners", zegt Capiot. "Maar je moet er wel hard voor blijven werken."

  "Het is niet alleen het reizen en veel van de wereld zien, maar ook hard werken in de winter, in regen, wind en koude. Je moet thuis ook opstaan om 8u en gaan trainen voor wat je hier nu krijgt."