• home
 • video
 • pas verschenen

  Geen schorsing voor Katjoesja na tweede dopinginbreuk

  Ook Jurgen Van den Broeck draagt het truitje van Katjoesja.

  De UCI zal Katjoesja niet schorsen na de positieve dopingtest van Eduard Vorganov. Nochtans de tweede inbreuk van een renner van het Russische team in minder dan een jaar tijd. Luca Paolini werd in de zomer betrapt op cocaïne, maar dat was volgens de UCI "niet met de bedoeling zijn prestaties te bevorderen."

  Eduard Vorganov werd op 14 januari tijdens een controle buiten competitie betrapt op het gebruik van Meldonium, een middel dat nog maar op de dopinglijst staat sinds 1 januari. Slecht nieuws voor de renner, maar ook voor zijn team.

  Het was immers de tweede positieve test in minder dan een jaar tijd voor een Katjoesja-renner. Tijdens de voorbije Ronde van Frankrijk werd Luca Paolini betrapt op cocaïne. En dus moest de disciplinaire commissie zich over de zaak buigen.

  Die had vandaag goed nieuws voor de ploeg. Volgens de commissie "werd er niet voldaan aan de voorwaarde om het team een schorsing op te leggen". Ze benadrukt dat de maatregel bedoeld is om teams te straffen die niet genoeg controleren op prestatiebevorderende middelen.

  Volgens de commissie was er in het geval van Paolini echter geen sprake van het gebruik van zulke prestatiebevorderende middelen. De renner gebruikte de drugs in zijn vrije tijd en niet met het doel zijn prestaties op de fiets te verbeteren.

  "Dat valt strikt genomen ook onder de anti-dopingregels, maar het hele team straffen op basis van een zaak die eigenlijk niets met doping te maken heeft, zou ongepast en buiten proportie zijn", concludeerde de commissie.